Gå till innehållet
Laddar…

Torkan i östra och södra Afrika hotar miljontals barns liv

Förstörda skördar, sinande vattenresurser och svår torka. Situationen i östra och södra Afrika är akut. Bristen på mat är stor i tio länder, något som drabbar omkring 26 miljoner barn. UNICEF finns på plats, men mer hjälp behövs för att vända situationen innan det är för sent för barnen.

Klimatförändringar har under 2014 och 2015 orsakat förstörda skördar och brist på mat och vatten i många länder i östra och södra Afrika. Värst drabbade är Angola, Eritrea, Etiopien, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Moçambique, Somalia, Swaziland och Zimbabwe. I år har situationen förvärrats ytterligare av väderfenomenet El Niño som skapat den värsta torkan på 35 år. Som alltid i katastrofer drabbas barnen hårdast.

Etiopien. Mammor kommer med sina små barn till en hälsocentral för att kontrollera om barnen är undernärda. Rött på måttbandet betyder att läget är akut. Foto: © UNICEF/Ayene

I Etiopien är nära sex miljoner barn i behov av livsmedelsstöd och fler barn är akut undernärda nu än under svältkatastrofen i Afrikas Horn för fem år sen. Foto: © UNICEF/Ayene

UNICEF samarbetar med regeringar och partners i hela området för att begränsa torkans effekter och ge livräddande stöd till barnen och deras familjer. Under årets första månader har vi bland annat:

  • Nått 114 000 barn med behandling mot svår akut undernäring.
  • Sett till att omkring 2,7 miljoner människor fått tillgång till rent vatten.
  • Nått 79 000 barn med olika insatser inom skydd.
  • Nått 100 000 människor med utbildning om och behandling mot hiv.

Vi fokuserar på de mest utsatta barnen och deras familjer för att hjälpa dem ta sig igenom och återhämta sig från krisen. Men vi behöver mer resurser för att kunna fortsätta arbetet och se till att barnen får rätt näring, hälsovård, vatten och sanitet, utbildning och skydd mot sjukdomar.

Situationen är akut

  • Drygt 51 miljoner människor är drabbade av torka och matbrist, varav 26,5 miljoner är barn.
  • 1,2 miljoner barn är i akut behov av behandling mot svår akut undernäring.
  • 14,6 miljoner människor behöver rent vatten och insatser inom sanitet och hygien.

Vi behöver din hjälp för att kunna agera nu och förhindra en svältkatastrof. Det är inte omöjligt, tillsammans kan vi rädda barns liv. Ge en katastrofgåva idag.