UN020005_Aimamo_160613-575x383.jpg

Mer än nio av tio barn som anländer till Europa via Italien är ensamkommande. I en ny rapport varnar UNICEF för hur barnen i allt större utsträckning riskerar att utnyttjas, utsättas för kraftigt våld eller att dö.

Skribent |

Publicerad |

2016 06 14

Uppdaterad |

2016 06 14

“Om du försöker springa skjuter de dig. Det är som slavhandel.”

I rapporten Danger every step of the way säger UNICEF att under årets första fem månader anlände 7 009 ensamkommande barn från Nordafrika till Italien. Det är en fördubbling jämfört med samma period förra året. Rapporten visar på de fruktansvärda risker ungdomar utsätts för när de flyr från konflikter, utsatthet och fattigdom.

Totalt rapporterades 2 809 dödsfall i Medelhavet från första januari till början av juni, jämfört med 3 770 under hela förra året. Många av de döda är barn.

UN020005_Aimamo_160613-575x383.jpg
Tvillingarna Aimamo och Ibrahim, 16 år, arbetade på en farm i Libyen under två månader för att ha råd att betala människosmugglarna som skulle ta dem till Italien. Aimamo jämför upplevelsen med slavhandel.Foto: © UNICEF/Gilbertson

Tvillingarna Aimamo och Ibrahim, 16 år, arbetade på en farm i Libyen under två månader för att ha råd att betala människosmugglarna som skulle ta dem till Italien. Aimamo jämför upplevelsen med slavhandel. Foto: © UNICEF/Gilbertson

Beroende av människosmugglare

Ensamkommande barn är ofta beroende av människosmugglare och ett system där de tvingas betala längs med vägen – något som gör barnen sårbara för utnyttjande.

Tvillingarna Aimamo och Ibrahim, 16 år, arbetade på en farm i Libyen under två månader för att ha råd att betala smugglarna.

– Om du försöker springa skjuter de dig och du dör. Om du slutar arbeta blir du slagen. Det är precis som slavhandel. När jag tog en paus en gång i fem minuter blev jag slagen med en käpp. Efter arbetet blev vi inlåsta, berättar Aimamo.

Sexuellt våld är vanligt

Många barn utnyttjas och utsätts för sexuellt våld. Socialarbetare i Italien har rapporterat till UNICEF att både pojkar och flickor har utsatts och tvingats till prostitution i Libyen. Några av flickorna var gravida när de kom till Italien, efter att ha blivit våldtagna.

På grund av människosmugglingens natur finns inga pålitliga siffror på hur många flyktingar och migranter som dör eller försvinner.

– Det är en tyst och desperat situation, säger Marie Pierre Poirier, UNICEFs särskilda koordinator för flyktingkrisen i Europa. Tiotusentals barn utsätts för de här riskerna varje dag, och hundratusentals är beredda att riskera allt under en flykt.

Toppen av isberget

UNICEF misstänker att vi hittills bara sett toppen av isberget när det gäller barn som försöker ta sig över Medelhavet. 235 000 migranter befinner sig just nu i Libyen, varav tiotusentals är ensamkommande barn.

– Varje land som barnen lämnar, reser igenom eller ansöker om asyl i har en skyldighet att etablera skyddssystem som fokuserar på de risker som ensamkommande barn utsätts för, säger Marie Pierre Poirier. Det finns en möjlighet inom EU och andra destinationsländer att se till att det finns säkra och lagliga vägar för barnen.

UNICEF finns på plats för barnen i konfliktdrabbade länder, i flyktingläger och längs flyktvägen. Men mer hjälp behövs. Var med och kämpa för barn på flykt, ge en gåva nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.