UNI204067_Irak-575x383.jpg

3,6 miljoner barn hotas

av våldet i Irak

En ny rapport från UNICEF visar att vart femte barn i Irak, 3,6 miljoner, riskerar att dö, skadas, kidnappas, rekryteras av väpnade grupper eller utsättas för sexuellt våld. Det är en ökning med 1,3 miljoner barn de senaste 18 månaderna.

Skribent |

Publicerad |

2016 06 30

Uppdaterad |

2016 06 30

3,6 miljoner barn hotas av våldet i Irak

Rapporten A Heavy Price for Children visar att 4,7 miljoner barn är i akut behov av hjälp. Det är vart tredje barn i Irak. För många familjer har levnadsförhållandena nu förvärrats ytterligare av striderna i Falluja och runt Mosul.

– Barnen i Irak är i skottlinjen och görs om och om igen till måltavlor, säger Peter Hawkins, chef för UNICEF i Irak.

UNI204067_Irak-575x383.jpg
En liten pojke står utanför fotbollsstadion i staden Iskandariya, Irak. I mars dödade en självmordsbombare 43 människor här och mer än 100 skadades. Av de döda var 29 pojkar under 17 år som spelat match eller som tittat på sina kompisar. IS tog på sig attFoto: © UNICEF/Khuzaie

En liten pojke står utanför fotbollsstadion i staden Iskandariya, Irak. I mars dödade en självmordsbombare 43 människor här och mer än 100 skadades. Av de döda var 29 pojkar under 17 år som spelat match eller som tittat på sina kompisar. IS tog på sig attacken. Självmordsbombaren ska själv ha varit en pojke på 16 år. Foto: © UNICEF/Khuzaie

En komplex humanitär kris

UNICEFs rapport visar hur omfattande och komplex den humanitära krisen är efter nästan fyra årtionden av konflikt. Situationen för barnen förvärras varje dag. Barnen är Iraks framtida lärare, sjuksköterskor, läkare, bönder och vetenskapsmän. Hela landets framtid hotas om de inte får det stöd och de kunskaper de behöver nu.

Vad gör UNICEF?

UNICEF uppmanar alla parter i konflikten att agera nu för att skydda barns rättigheter. Våldet mot barn måste upphöra, liksom kidnappningarna och rekryteringen av barnsoldater. Attacker mot skolor, sjukhus och vårdpersonal måste få ett slut. Den livräddande hjälpen måste skalas upp för att hjälpa de familjer som flyr från våldet. Tillgången till sjukvård, rent vatten och utbildning måste förbättras i hela landet.

Tillsammans med partners arbetar vi under mycket svåra omständigheter för att hjälpa barnen. Vi har bland annat: Läget är akut för barnen i Irak. Vi gör allt vi kan för att skydda barnen och deras familjer, men mer hjälp behövs. Ge en katastrofgåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.