UNI96373-575x431.jpg

För att FN:s nya globala utvecklingsmål ska kunna nås till 2030 krävs att alla aktörer i samhället jobbar tillsammans. UNICEF och det nordiska byggbolaget NCC inleder nu ett samarbete som ska stötta målen genom att ge fler barn tillgång till rent vatten. Tillsammans ska vi också arbeta för att utveckla hållbara städer med hänsyn till barns rättigheter.

Skribent |

Publicerad |

2016 07 01

Uppdaterad |

2016 07 01

UNICEF och NCC samarbetar för rent vatten och hållbara städer

Barn i Östtimor fyller vattendunkar som de fått av UNICEF. Pengarna som NCC bidrar med ska hjälpa fler barn i Östtimor och Kina att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskaper om hygien. Foto: © UNICEF/Ruiz.

Inom samarbetet kommer NCC att bidra ekonomiskt till UNICEFs arbete för att fler barn i Kina och Östtimor ska få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap om hygien.

Brist på rent dricksvatten och dålig sanitet leder ofta till vattenburna sjukdomar som kan vara dödliga för barn. UNICEF arbetar över hela världen för att se till att barn får tillgång till rent vatten och kan hålla sig friska. Under 2015 såg vi bland annat till att 14 miljoner människor fick tillgång till rent vatten genom UNICEFs utvecklingsarbete.

Hållbara och barnvänliga städer

En annan del av samarbetet innebär att NCC och UNICEF tillsammans ska utforska nya sätt att utveckla inkluderande och hållbara städer. Mer än hälften av världens befolkning bor nu i tätorter. År 2050 kommer den siffran ha stigit till 6,5 miljarder människor – två tredjedelar av mänskligheten. För att nå en hållbar utveckling måste sättet vi bygger och förvaltar städer förändras.

Därför är det också viktigt att ta hänsyn till barns rättigheter i planeringen och utvecklingen av hållbara städer. NCC bygger bland annat skolor, förskolor och idrottshallar, något som direkt påverkar barns liv.

Barnens-Byggskola_NCC22020-575x379.jpg
Bild från Barnens Byggskola i Fittja 2014, en sommaraktivitet som NCC arrangerar för barn mellan åtta och tolv år.Foto: Erik Mårtensson.

Bild från Barnens Byggskola i Fittja 2014, en sommaraktivitet som NCC arrangerar för barn mellan åtta och tolv år. Foto: Erik Mårtensson.

NCC har ambitionen att med hjälp av UNICEF Sverige integrera barnkonventionen i sitt arbete för att ta hänsyn till barns rättigheter i arbetet med offentliga byggnader. Inom nya projekt vill NCC också ge utrymme till barn och unga att delta i processerna.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.