Almedalen_barn-på-flykt-575x431.jpg

Idag höll UNICEF Sverige ett seminarium i Almedalen för att diskutera hur Sverige har hanterat mottagandet för de barn som kommit hit och sökt asyl.

Skribent |

Publicerad |

2016 07 05

Uppdaterad |

2016 07 05

Från flykt till trygghet - fungerar vårt mottagande för barn?

På seminariet deltog (från vänster) Christina Heilborn, programchef UNICEF Sverige, Petra West-Stenkvist, socialchef Sjöbo kommun och styrelseledamot i Föreningen Sveriges socialchefer FSS, moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forsell och barnminister Åsa Regnér. Moderator var Niklas Svensson.

Utgångspunkten för diskussionen var de tio förslag UNICEF Sverige tagit fram  och som vi anser bör ingå i en gemensam handlingsplan för att säkerställa barns grundläggande rättigheter.

Barnminister Åsa Regnér var tydlig med att alla barn ska behandlas lika och att vi inte ska sänka standarden på det mottagande vi har för barn i Sverige. Hon ser positivt på UNICEFs förslag och lovade att flera av dem kommer att ingå i den nationella handlingsplan som regeringen ska presentera i höst. Planen ska ha ett tydligt fokus på långsiktiga lösningar och kunna följas upp kontinuerligt.

Moderaternas Johan Forsell höll med om att en handlingsplan är en bra väg att gå och tar gärna inspiration från UNICEFs förslag vad gäller innehåll. De ser även åldersbedömningar som ett viktigt verktyg för att säkerställa ordning i systemet.

Petra West-Stenkvist pekade på behovet av samverkan inom kommunen och med regeringen. Hon var också tydlig med att vi inte får glömma bort att de barn som kommer till Sverige är individer med egna behov och rättigheter och måste behandlas därefter.

UNICEF gläds åt att ansvariga politiker och tjänstemän tagit till sig av våra förslag och ser fram emot genomförande av förslagen med ett tydligt barnrättsperspektiv som utgångspunkt. Det är särskilt viktigt att påminna om att arbetet måste omfatta alla barn, det vill säga ensamkommande barn och barn med familj.

Stort tack till alla medverkande och till alla som kom!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.