Default hero image

Väderfenomenet El Niño är över men dess allvarliga effekter förvärras allt mer. I kombination med klimatförändringar har svår torka och översvämningar uppstått. Hunger, undernäring och sjukdomar hotar miljontals barn, säger UNICEF i en ny rapport. I östra och södra Afrika är läget allra värst.

Skribent |

Publicerad |

2016 07 08

Uppdaterad |

2016 07 08

Hunger och sjukdomar drabbar barn i El Niños spår

Årets El Niño var en av de starkaste som någonsin registrerats. Nu är oron stor att väderfenomenets motsats, La Niña ska slå till senare i år och ytterligare förvärra krisen för barn i redan mycket utsatta områden. El Niño och La Niña är extrema väderförhållanden som skapas av förändringar i vattentemperaturen i Stilla havet.

[gallery ids="26025,26026"]

I östra och södra Afrika har barnen drabbats hårdast

UNICEFs rapport visar att 26,5 miljoner barn i östra och södra Afrika är i behov av hjälp. Mer än en miljon barn behöver behandling mot svår akut undernäring. Många familjer har helt slut på resurser. De har redan sålt allt de äger och hoppar över måltider för att få den lilla mat de har (om någon) att räcka längre. I flera länder riskerar årtionden av utveckling och framsteg att utplånas.

Ökad risk för spridning av zika och hiv

Bristen på rent vatten har i många länder lett till en ökning av sjukdomar som denguefeber, diarré och kolera, som alla kan vara livshotande för barn. I Sydamerika har El Niño skapat goda förhållanden för myggan som bland annat kan sprida zikaviruset. Om La Niña slår till kan det bidra till att viruset sprids till nya områden.

I rapporten uttrycker UNICEF också stor oro för att södra Afrika kan drabbas av en ökad spridning av hiv. Bromsmediciner tas ofta tillsammans med mat och människors små resurser kommer användas till att hitta mat snarare än att besöka vårdcentraler. Att sälja sex kan också bli ett sätt att överleva.

[gallery ids="26651,26650"]

Vad gör UNICEF?

UNICEF stöttar drabbade samhällen och särskilt de mest utsatta barnen. Tillsammans med regeringar och partners gör vi bland annat följande: Men ännu mer hjälp behövs. Läget för barnen är akut och vi måste agera nu för att förhindra en svältkatastrof. Det är inte omöjligt, tillsammans kan vi rädda barns liv. Ge en katastrofgåva idag.

Läs hela rapporten It’s not over – El Niño’s impact on children.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.