Gå till innehållet
Laddar…

Nytt OS-lag inger hopp

Abdalla är 18 år och älskar att boxas. Förra året tvingades han fly med sin familj från våldet i Irak och efter en lång och farlig flykt bor de nu i Tyskland. När nu OS är i full gång, följer familjen noga ett historiskt lag. Ett lag med tio atleter från olika länder, med en sak gemensamt – likt Abdalla har de tvingats på flykt undan våld och konflikter.

 

– När jag först hörde om OS-laget kände jag mig väldigt lycklig, för att ha ett lag med flyktingar i OS visar för hela världen att ordet ’flykting’ inte bara behöver kopplas samman med rädsla och svaghet, säger Abdalla.

– Vi kan bevisa för världen att vi har massor av potential. Tyvärr fick vi inte uppfylla den potentialen i våra egna länder på grund av krig, men nu kan vi visa att vi kan många saker.

Abdalla har bott i Berlin med sin familj sedan oktober förra året. Nu går han i skolan där och fortsätter träna.

– Vem vet, kanske det är min tur om fyra år, säger han.

Ett historiskt lag som uppmärksammar flyktingkrisen

Det är första gången någonsin ett lag tävlar i OS där deltagarna alla har tvingats lämna sina hemländer, och sina ambitioner inom den sport de utövade, bakom sig. Laget består av tio personer och utgör en bråkdel av de 65 miljoner människor som är på flykt runtom i världen. Mer än hälften, 33 miljoner, är barn som just nu växer upp på flykt, långt ifrån sina hem.

OS-laget representerar alla de barn och vuxna som har tvingats fly. Och uppmärksammar vilken enorm kris det här är.

De män och kvinnor som deltar i OS-laget har redan övervunnit otroliga hinder. De kommer från Sydsudan, Syrien, Etiopien och Demokratiska Republiken Kongo. De flesta tvingades fly när de var barn och den yngsta deltagaren är bara 18 år.

Följ OS-laget och visa ditt stöd på facebook.com/teamrefugees

Över hela världen kämpar UNICEF för barn på flykt. Läs mer om vårt arbete eller ge en gåva idag.