IMG_6693_Malinvittshirt_Sagalockigthår_Unntofs_Klarablond-575x779.jpg

Operation Dagsverke 2016 är nu över och elever runt om i Sverige lämnar ett fantastiskt bidrag efter sig. Tillsammans har de samlat in över 2,5 miljoner kronor som kommer att gå till UNICEFs utbildningsprogram för barn med funktionsnedsättning i Mongoliet.

Skribent |

Publicerad |

2016 08 23

Uppdaterad |

2016 08 23

Elever samlade in 2,5 miljoner genom Operation Dagsverke

Över hundra skolor deltog i årets Operation Dagsverke. Eleverna har gjort allt från att klippa gräsmattor och sälja plånböcker gjorda av mjölkpaket, till att anordna disco och uppträda på stan. Vasa Real i Stockholm är en av de skolor som har gjort fantastiska insatser flera år i rad, och var den skola som i år samlade in mest pengar. Hela 161 883 kronor, ett nytt rekord!

– Jag tycker Operation Dagsverke är en otroligt bra kampanj och jag hoppas det är en tradition som kommer att leva vidare här på Vasa Real, säger Christina Karlsson, lärare och ansvarig för elevrådet på skolan.

Men pengarna är inte allt. Eleverna och lärarna arbetar även praktiskt med barnkonventionen och lär sig grundläggande värderingar och mänskliga rättigheter. Unn, 16 år, går på Vasa Real och tycker att det är betydelsefullt att hjälpa till.

– Det är viktigt att visa att vi bryr oss. Vi har det så bra här i Sverige och det är viktigt att kunna hjälpa andra.

IMG_6693_Malinvittshirt_Sagalockigthår_Unntofs_Klarablond-575x779.jpg
Unn och hennes tre klasskompisar befann sig på stan under en hel dag och sålde bullar och kaffe.Foto: © UNICEF

Unn och hennes tre klasskompisar befann sig på stan under en hel dag och sålde bullar och kaffe. Foto: © UNICEF

Saron och Felicia, 15 år, pluggar på Johan Skytteskolan i Stockholm och stod under en hel dag i Gamla stan och spelade samt sjöng tillsammans med två klasskompisar.

– Det har varit kul att se folks reaktioner när vi har spelat och att många bryr sig och är villiga att hjälpa till, säger Saron.

Tjejerna tycker det är bra att deras skola är med i Operation Dagsverke. Deras tips för att skapa ett roligt dagsverke är att komma på någonting tillsammans med sina vänner.

– Det är mycket roligare att göra det i grupp än ensam, säger Felicia.

IMG_6751__fr.h_SandraBardh_SaraJansson_SaronZemicael_FeliciaSjöbergNehlin-575x383.jpg
Klasskompisarna Felicia, Saron, Sara och Sandra ville göra något kreativt med sitt dagsverke.Foto: © UNICEF

Klasskompisarna Felicia, Saron, Sara och Sandra ville göra något kreativt med sitt dagsverke. Foto: © UNICEF

Tack vare årets medverkande skolor kan UNICEF se till att fler barn med funktionsnedsättning i Mongoliet får det stöd de behöver. Att de svenska eleverna ökar sin kunskap om barns rättigheter och allas lika värde är också ett viktigt resultat av kampanjen.

2,5 miljoner insamlade kronor är ett fantastiskt resultat som kommer att ge många barn i Mongoliet viktigt stöd och hjälp. Till exempel räcker 262 kronor till att ge ett barn tillgång till ett center för stödundervisning och fysisk träning. Här kan du se resultatet för de tio skolor som samlade in mest till Operation Dagsverke 2016.

Nytt för 2017 är att Operation Dagsverke kommer att ske under höstterminen i stället för på våren. Läs mer om kampanjen här. Stort tack till alla medverkande skolor, elever och lärare!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.