UN034437-575x304.jpg

Orkanen Matthew slår

hårt mot Haiti

Mer än fyra miljoner barn riskerar att drabbas av orkanen Matthew som just nu drar in över Haiti. UNICEF finns på plats och står redo att hjälpa barnen och deras familjer i det redan svårt utsatta landet.

Skribent |

Publicerad |

2016 10 04

Uppdaterad |

2016 10 04

Orkanen Matthew slår hårt mot Haiti

Två bröder har sökt skydd i en kyrka i Port-au-Prince. Orkanen förväntas slå till mot det tätbefolkade slumområde där pojkarna bor, Cite Soleil. Foto: © UNICEF/Khodabande

- Det här är den värsta orkan som drabbat Haiti på flera decennier och resultatet kommer att bli förödande, säger Marc Vincent, chef för UNICEF på Haiti.

Starka vindar och kraftigt regn slår nu hårt mot landet och ökar risken för översvämningar och jordskred. Flygplatsen är stängd och barn hålls hemma från skolorna. Många skolor används redan som evakueringscenter.

Haiti återhämtar sig fortfarande från den mycket svåra jordbävningen 2010. 55 000 människor lever ännu i tillfälliga boenden sedan dess. Den södra kusten – ett av landets fattigaste och mest tätbefolkade områden - förväntas drabbas värst av orkanen.

Stor risk för vattenburna sjukdomar

Orkanen riskerar att orsaka ännu mer förödelse i ett redan hårt drabbat land. 40 procent av befolkningen har enbart tillgång till osäkra vattenkällor och på landsbygden har bara var femte människa tillgång till god sanitet.

Hittills i år har 27 000 fall av kolera rapporterats på Haiti. I en tredjedel av fallen var det barn som blivit sjuka. Risken för vattenburna sjukdomar ökar kraftigt i den här typen av katastrofer och som alltid är barnen mest utsatta. UNICEFs första prioritet blir att se till att barnen och deras familjer har tillgång till rent vatten.

Vi har personal på plats och samarbetar med landets regering för att hjälpa barnen som drabbas av katastrofen. Vi har livräddande förnödenheter som till exempel vattenreningstabletter, hygienprodukter och myggnät redo att levereras till de hårdast drabbade områdena.

Var med och kämpa för barnen på Haiti och i andra katastrofer,   ge en gåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.