UN034592-575x383.jpg

Stor förödelse efter

orkanen på Haiti

Orkanen Matthew har slagit mycket hårt mot Haiti. Omkring en halv miljon barn lever i de värst drabbade områden, rapporterar UNICEF idag. Vi finns på plats och undersöker just nu katastrofens omfattning. Vi gör allt vi kan för att hjälpa barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2016 10 07

Uppdaterad |

2016 10 07

Stor förödelse efter orkanen på Haiti

Orkanen Matthew har slagit hårt mot Haiti, Kuba, Jamaica och Dominikanska republiken. Foto: © UNICEF/Afonso

1,3 miljoner människor på Haiti uppskattas ha drabbats. Förstörelsen är stor och många vägar har skadats, vilket gör det svårt att komma fram. Över 300 personer rapporteras ha omkommit, en siffra som förväntas stiga. Förutom Haiti har även Jamaica, Kuba och Dominikanska republiken drabbats.

- Vi vet ännu inte hur stor förstörelsen faktiskt är. Vi hoppas på det bästa, men är beredda på det värsta, säger Marc Vincent, chef för UNICEF i Haiti.

Många hem och skolor förstörda

Omkring 80 procent av alla hem i södra Haiti uppges ha skadats i stormen. Nära 16 000 människor har fått söka tillfälligt skydd. Omkring 175 skolor tros ha skadats allvarligt och minst 150 skolor används som evakueringscenter.

Ett UNICEF-team rapporterar om massiva översvämningar i Les Cayes, ett av de hårdast drabbade områdena i södra delen av landet. Stadens sjukhus och vårdcentraler har också skadats. Familjer kämpar för att hitta rent vatten.

Vi levererar livräddande produkter

UNICEF var redan före stormen på plats med livräddande produkter. Vi har börjat skicka ut vattenreningstabletter och vattendunkar med mera till de hårdast drabbade områden. Vi undersöker just nu behoven och ännu mer kommer att skickas ut så snart vi får en bättre bild av katastrofens omfattning.

Behoven är stora. Ge en gåva idag så är du med och kämpar för barnen som drabbats på Haiti och i andra katastrofer. UNICEF behöver mer resurser för att kunna möta barnens mest akuta behov:   Ge en gåva till katastrofarbetet nu.         

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.