GettyImages-612441960_Haiti_©-Erika-SantelicesAFPGetty-Images-575x383.jpg

Kamp mot klockan för

barnen på Haiti

Dödstalen fortsätter att stiga på Haiti efter orkanen Matthew och nu utsätts barnen för ännu en livsfara, varnar UNICEF. Efter katastrofen är risken för vattenburna sjukdomar enorm, särskilt nu när regnsäsongen börjar.

Skribent |

Publicerad |

2016 10 10

Uppdaterad |

2016 10 10

Kamp mot klockan för barnen på Haiti

Orkanen Matthew har slagit hårt mot Haiti, Kuba, Jamaica och Dominikanska republiken. Som alltid är barnen mest utsatta. Foto: © Erika Santelices/AFP/Getty Images

- Översvämmade floder, stora mängder stillastående vatten och döda kroppar utgör perfekta omständigheter för vattenburna sjukdomar, säger Marc Vincent, chef för UNICEF på Haiti.

- För varje dag som går ökar risken för kolera. Det är en kamp mot klockan att hinna skydda barnen innan sjukdomen slår till.

Redan före orkanen hade bara var tredje person på Haiti tillgång till bra toaletter, och mindre än 60 procent hade tillgång till rent vatten. På landsbygden var situationen ännu värre. Diarré är en av de främsta dödsorsakerna bland barn under fem år i landet. Mer än 350 000 människor är i akut behov av hjälp.

Kolera är ett stort hot

Haiti är ett av de länder i världen som är hårdast drabbat av kolera. Sedan 2010 har nära 10 000 människor dött i sjukdomen och mer än 27 000 misstänkta fall har redan rapporterats i år.

UNICEF samarbetar med regeringen och olika partners för att bekämpa vattenburna sjukdomar som kolera på Haiti. Vi arbetar för att stärka sjukvården och tillgången till rent vatten och sanitet. Bara under juni och juli i år agerade vi på över tusen larm om kolera i landet. Sedan 2010 har vi sett till att över 140 000 kolerafall behandlats.

UNICEFs insatser efter orkanen

I helgen landade ett flygplan i Port-au-Prince, med flera ton livräddande produkter från UNICEF. Lasten innehöll bland annat vattenreningstabletter och andra produkter för att testa och rena vatten, utbildningsmaterial och sjukvårds- samt näringsprodukter.

Vi fortsätter att trappa upp våra insatser mot kolera och kämpar för att barnen och deras familjer ska ha tillgång till rent vatten och bra toaletter. Vi delar ut vattenreningstabletter, behandlar vattenkällor och sätter upp tillfälliga latriner där människor sökt skydd. Vi kör också in massor av rent vatten med lastbilar till hårt drabbade områden, sjukhus och platser där många familjer sökt skydd.

Var med och rädda barns liv, på Haiti och i andra katastrofer. Ge en gåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.