UN017153_Nepal-575x387.jpg

En möjlighet att arbeta

långsiktigt för barnen

UNICEF kämpar för barns rättigheter över hela världen. En del av gåvorna som gör arbetet möjligt märks upp redan vid gåvotillfället – till ett visst projekt eller land. Men, tack vare att en del av gåvorna inte märks upp kan vi använda dem där behovet är som störst. Postkodlotteriet är en av våra partners som ger utan att öronmärka.

Skribent |

Publicerad |

2016 10 11

Uppdaterad |

2016 10 11

En möjlighet att arbeta långsiktigt för barnen

Gåvor som inte öronmärks gör att UNICEF kan arbeta långsiktigt och skapa varaktiga förändringar för de allra mest utsatta barnen. Foto: © UNICEF/Shrestha

Pengar som inte öronmärks gör att vi kan arbeta långsiktigt och skapa varaktiga förändringar för barnen. Det kan handla om insatser för att nå de mest missgynnade barnen, eller arbete i ”bortglömda” länder och områden som kanske aldrig uppmärksammas i media och därför inte får lika mycket stöd som andra.

Det gör det möjligt att se till helheten, investera där pengarna behövs bäst och testa innovativa lösningar. Det sänker också administrationskostnaderna vilket innebär att ännu mer pengar kan användas till att förändra barns liv.

Postkodlotteriet stödjer det långsiktiga arbetet för barnen

Sedan 2008 har UNICEF varit förmånstagare till Postkodlotteriet. Vi frågade välgörenhets- och CSR-chefen Marie Dahllöf på Novamedia Sverige, som driver Postkodlotteriet, om varför de väljer att ge till UNICEF:

- UNICEFs arbete för barns rättigheter faller helt inom ramen för Postkodlotteriets övertygelse om att världen behöver ett starkt civilsamhälle. Vi ser att ni i er roll som ett oberoende FN-organ har en unik förmåga att nå fram till dem som behöver er och kan jobba på ett sätt som skiljer er från andra, säger Marie.

- Vår roll är att skapa förutsättningar för organisationernas arbete och vara en möjliggörare för förändring. Pengarna möjliggör för våra förmånstagare att förverkliga viktiga projekt som bidar till en positiv förändring både i Sverige och i övriga världen.

Varför har ni valt att låta UNICEF bestämma hur pengarna används?

- Med ett icke-öronmärkt stöd ger vi organisationerna friheten att själva bestämma hur pengarna ska användas – det är ju de som är proffsen i sammanhanget. Det icke-öronmärkta stödet ger organisationerna möjlighet att agera snabbt i händelse av akuta situationer som till exempel katastrofer, avslutar Marie.

De mest utsatta får hjälp först

Pengarna som samlas in fördelas efter behov. Det innebär att barn som lever i länder och regioner med stor nöd och fattigdom, kommer i första hand. De icke-öronmärkta pengarna gör det möjligt för oss att vara flexibla och gör så att vi kan se till att de allra mest utsatta får den hjälp de behöver.

Stort tack till alla som stödjer arbetet för barn världen över – våra samarbetspartners, Världsföräldrar och givare. Tillsammans förändrar vi barns liv!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.