CAAFAGHands_Nigeria-575x383.jpg

21 kidnappade flickor har

släppts av Boko Haram

I april 2014 kidnappade Boko Haram mer än 200 skolflickor i Chibok i norra Nigeria. Men nu kommer goda nyheter – 21 av flickorna har släppts! UNICEF hoppas nu att ännu fler kommer att friges och vi står redo att ge psykosocialt stöd och hjälp.

Skribent |

Publicerad |

2016 10 19

Uppdaterad |

2016 10 19

21 kidnappade flickor har släppts av Boko Haram

UNICEF står redo för att kunna hjälpa flickorna med psykosocialt stöd. Det är mycket viktigt att de snabbt får vård och hjälp att hantera sina traumatiska upplevelser. De behöver också få stöd för att kunna återvända till sina familjer och återintegreras i sina samhällen.

CAAFAGHands_Nigeria-575x383.jpg
Aminata (som egentligen heter något annat) är en av flickorna som kidnappades av Boko Haram för två år sedan. Då var hon bara 15 och tvingades gifta sig med en av Boko Harams soldater. Nu är hon gravid, men äntligen fri och bor i ett flyktingläger. "Jag äFoto: © UNICEF

Aminata (som egentligen heter något annat) är en av flickorna som kidnappades av Boko Haram för två år sedan. Då var hon bara 15 och tvingades gifta sig med en av Boko Harams soldater. Nu är hon gravid, men äntligen fri och bor i ett flyktingläger. "Jag är så lycklig att jag inte längre är med rebellerna. Graviditeten har varit svår men folk är snälla här i lägret och jag vill tacka alla som hjälpt mig. Nu längtar jag efter att träffa min familj igen." Foto: © UNICEF

Frisläppandet av flickorna är ett stort framsteg, men fortfarande är miljontals barn i Nigeria och grannländerna i stort behov av hjälp. Sammanlagt har mer än 7 000 kvinnor och flickor kidnappats och utsatts för våld av Boko Haram. Mer än en miljon barn är på flykt  och omkring 400 000 barn misstänks lida av svår undernäring.

UNICEF finns på plats och kämpar varje dag för barnen i Nigeria och grannländerna runt Tchadsjön. Nyligen lanserade vi en stor vaccinationskampanj för att nå 41 miljoner barn i området med vaccin, efter ett polioutbrott i norra Nigeria. Landet hade före utbrottet varit fritt från polio i två år.

Hittills i år har vi sett till att 750 flickor och kvinnor som utnyttjats av Boko Haram har fått stöd och hjälp med återintegrering. UNICEF kommer att stanna så länge barnen behöver oss.

Ge en gåva idag   och hjälp oss trappa upp insatserna för de barn som drabbas av Boko Harams våld. Tillsammans kan vi rädda barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

un0627014-scaled-e1660742072366.jpg
Afghanistan

Ett år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan är situationen för landets barn värre än på länge. Afghanistan är idag en av de värsta platserna i världen för ett barn att växa upp på, och extra svårt är det för flickor.

arifa-omid-scaled-1.jpg
Internationella kvinnodagen

I samband med internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma den diskriminering som många flickor utsätts för redan innan födseln. Och som förföljer dem livet ut. Vi vill göra det genom ett brev skrivet av afghanska Arifa Omid som väntar sitt tredje barn – sin första flicka.

uni231917.jpg
Agenda 2030

Fler flickor går idag i skolan än någonsin tidigare, men mycket lite har förändrats när det gäller det våld och den diskriminering som flickor utsätts för, varnar UNICEF i en ny rapport.