Gå till innehållet
Laddar…

Barn på flykt i Irak berättar

4,7 miljoner barn har drabbats av konflikten i Irak. I flyktinglägret Debaga bor över 16 000 barn, på flykt från olika delar av norra Irak. Många har tidigare levt i områden som kontrolleras av IS. Möt Haitham, Hassan och Sana som berättar om sina upplevelser.

Barn och familjer på flykt från Mosulområdet köar för att få mat i flyktinglägret Debaga. Foto: © UNICEF/Anmar

Barn och familjer på flykt från Mosulområdet köar för att få mat i flyktinglägret Debaga. Foto: © UNICEF/Anmar

Många av barnen i Debaga har tidigare levt i IS-kontrollerade områden. Flykten har varit lång för flera av dem och de vill gärna dela med sig av det som de varit med om. Av säkerhetsskäl kan vi inte visa deras ansikten, men det är dags att deras röster får höras.

Haitham, tolv år, har inte gått i skolan på två år:

– Den enda skolan som fanns var en IS-skola. De ville bara lära oss att använda vapen, säger Haitham och låtsas skjuta genom att visa med händerna. Sedan fortsätter han:

– Men jag ville inte. Jag vill inte använda vapen, jag gillar inte vapen. Allt jag ville var att gå tillbaka till en normal skola.

Hassan, nio år, förklarar hur familjen fick slut på mat och pengar. Fattigdom tvingade hans familj på flykt:

– Vi hade bara äggplanta att äta.

Sana, som är i 18-årsåldern, berättar att hon flydde med sina tre barn:

– Vi gick i många timmar i sträck och jag bar mina flickor.

4,7 miljoner barn har drabbats av konflikten i Irak. 3,5 miljoner kan inte gå i skolan. UNICEF uppskattar att mer än en halv miljon barn är kvar i Mosul, där irakiska styrkor påbörjat insatsen för att ta tillbaka staden från IS. Som i alla katastrofer och konflikter drabbas barnen allra värst.

Läget är akut för barnen i Irak. UNICEF finns på plats och vi gör allt vi kan för att skydda barnen och deras familjer. Men mer hjälp behövs. Ge en katastrofgåva idag.