BS1_5002-575x301.jpg

Lek låter barn

lära för livet

Nästan 250 miljoner barn under fem års ålder når inte sin fulla potential på grund av fattigdom, brist på näring, omvårdnad och begränsade möjligheter till inlärning. Därför satsar UNICEF på att barn i utsatta områden ska få möjlighet att gå i förskola. Som Priscilla, fyra år, i Östtimor.

Skribent |

Publicerad |

2016 10 31

Uppdaterad |

2016 10 31

Lek låter barn lära för livet

Priscilla, 4 år, i rosa klänning, leker tillsammans med de andra barnen på förskolan. Foto: © UNICEF

Forskning om hjärnans utveckling visar att de tidiga åren i ett barns liv – från födseln och upp till åtta års ålder – är avgörande för barnets förmåga till lärande. Tidiga insatser för utsatta barn leder till stora framsteg, inte bara för barnen själva utan också för deras familjer och samhällen.

I Östtimor har många barn – särskilt i avlägsna och utsatta områden – ingen möjlighet att gå i förskola. För att ändra på det har UNICEF tillsammans med regeringen utvecklat ett nytt sätt att driva förskola så att barnen får den viktiga utbildning och stimulans de behöver tidigt i livet.

Genom att engagera byar och samhällen och använda sig av frivilliga är det nu möjligt att ge även barn i avlägsna byar en chans att gå i förskola. Priscilla, fyra år, har nu en förskola att gå till. Hon trivs bra och lär sig nya saker fort.

- Det gör mig så glad, säger mamma Josefa. Det är också bra att förskolan ligger nära vårt hem så jag kan gå med Priscilla till skolan.

160908_tl_463-575x383.jpg
Priscilla, 4 år, tillsammans med mamma Josefa.Foto: © UNICEF

Priscilla, 4 år, tillsammans med mamma Josefa. Foto: © UNICEF

Tack vare stöd från H&M Foundation får 73 600 barn möjlighet till en bra start i livet. Till exempel får de frivilliga vid Priscillas förskola den utbildning de behöver för att hålla i lektioner för barnen och se till att skolan fungerar som den ska. Varje volontär får också en stor låda med utbildningsmaterial för att hjälpa barnen lära sig.

Förskolan är mycket viktig för att förbereda barnen för grundskolan. Och förutsättningarna för ett barn att klara av sin utbildning börjar långt innan första klass. Forskning visar att satsningar på barns tidiga utveckling är det mest kostnadseffektiva sättet att förbättra skolresultat och barns förmåga att senare klara skolan. Josefa och andra föräldrar får också utbildning för att kunna stötta sina barn:

- En sak jag lärt mig är hur effektivt det är att lära sig saker på ett lekfullt sätt. Vi har provat det hemma, med hjälp av tandpetare och kapsyler för att skapa geometriska former. Det var nytt för mig att man kan lära sig saker genom att leka och det går både fortare och är roligare. Det är skillnad från när jag var liten och läraren bara stod framför klassen, säger Josefa.

Skräddarsydda lekar stimulerar barns hjärnor

För att uppmärksamma vikten av barns utveckling och lärande i tidig ålder har UNICEF tillsammans med H&M Foundation tagit fram en digital och interaktiv jacka: The UNI_FORM - en symbol för alla barns rätt till en bra start i livet.

UNI_FORM innehåller åldersanpassade lekar som stimulerar hjärnan. Lekarna är skräddarsydda för varje ålder och baseras på UNICEFs forskning kring barns tidiga utveckling och lärande.

På theuniform.org kan du som förälder utforska jackan och testa lekarna tillsammans med ditt barn. Där hittar du också mer information om vikten av lek och lärande.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.