UN023912_Med-Res_2-1-575x383.jpg

Näringsrik nötkräm räddar

Marcelinos liv

Angola är ett av de länder i södra och östra Afrika som drabbats särskilt hårt av väderfenomenet El Niño. Återkommande torka och översvämningar har lett till matbrist och undernäring hos många barn. Marcelino, ett år, är svårt undernärd, men tack vare UNICEF får han den behandling han behöver för att bli frisk igen.

Skribent |

Publicerad |

2016 11 01

Uppdaterad |

2016 11 01

Näringsrik nötkräm räddar Marcelinos liv

Antalet undernärda barn i Angola har fördubblats under de senaste sex månaderna. I landets värst drabbade områden lider nästan 100 000 barn som Marcelino av svår akut undernäring, och situationen riskerar att förvärras ännu mer.

UN023912_Med-Res_2-1-575x383.jpg
Marcelino är bara ett av mer än en miljon barn som lider av svår undernäring i östra och södra Afrika.Foto: © UNICEF/Clark

Marcelino är bara ett av mer än en miljon barn som lider av svår undernäring i östra och södra Afrika. Foto: © UNICEF/Clark

- Han blev så sjuk och jag var så orolig, säger Marcelinos mamma Ndahalouanu. Jag trodde att han skulle dö.

Ndahalouanu tog med sin son till den lokala vårdcentralen och Marcelino fick direkt påbörja ett näringsprogram. Efter fem dagars behandling med högenergimjölk  hade Marcelino gått upp i vikt och mådde bättre.

Då fick han i stället börja med  näringsrik nötkräm . Krämen är förpackad i påsar som små barn själva kan äta ur, och den hjälper barnet att snabbt återfå en hälsosam vikt. Vissa av mammorna kallar det för ”mirakelmat”.

UN023908_Med-Res_1-575x383.jpg
Mamma Ndahalouanu hjälper Marcelino att äta näringsrik nötkräm som snabbt kan hjälpa undernärda barn att bli friska igen.Foto: © UNICEF/Clark

Mamma Ndahalouanu hjälper Marcelino att äta näringsrik nötkräm som snabbt kan hjälpa undernärda barn att bli friska igen. Foto: © UNICEF/Clark

Marcelino visar tydligt att han tycker om krämen när han får smaka och Ndahalouanu blir lättad. Äntligen ska hon få ta hem sin son igen. Hon får med sig tillräckligt med nötkräm för att behandla Marcelino hemma under en veckas tid, sedan är det dags för kontroll igen på kliniken.

- Jag är så glad att jag får ta hem honom, säger Ndahalouanu. Jag har fått min pojke tillbaka.

UNICEF finns på plats och kämpar för utsatta barn som Marcelino i katastrofer över hela världen. Som Världsförälder ger du pengar varje månad och är med i kampen för att rädda barns liv. Bli Världsförälder idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.