UN032998_161108-575x383.jpg

Tillsammans med två av sina barn flydde Dzam-Dzam Boko Harams brutala härjningar i Boza, Nigeria. Under flykten förlorade hon sin sjuåring men yngste sonen Hapso, tre år, klarade sig tack vare hjälp från UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2016 11 08

Uppdaterad |

2016 11 08

”Jag såg skuggor på min bakgård, sedan kollapsade allt”

”Alla som flydde var utsvultna och jag kunde inte ens skaffa mat till min lilla pojke eller mig själv”, berättar Dzam-Dzam, här tillsammans med sonen Hapso, tre år. © UNICEF/Brecher

Det hade precis börjat skymma när Dzam-Dzam hörde skott utanför sitt hus. Hennes man tog en dusch på bakgården medan hon stod i köket med två av deras fyra söner.

- Jag såg skuggor på min bakgård och sedan kollapsade allt, berättar Dzam-Dzam om flykten från Boko Haram.

Genom köksfönstret såg Dzam-Dzam sin man bli skjuten till döds. I några minuter, som kändes som timmar, gömde hon sig med de två barn som var hemma.

- Vi började springa, springa utan att vända tillbaka, berättar Dzam-Dzam.

Under flykten fick Dzam-Dzam veta att hennes två andra söner som befann sig hos släktingar under attacken också blivit dödade. Men hon fick inte tid att sörja. Hon fortsatte kämpa för sina överlevande barn. Tre år gamle Hapso som snabbt förlorade vikt och hans sjuårige bror som blivit svårt sjuk.

- Han dog innan vi nådde gränsen. Men jag var tvungen att fortsätta gå, berättar Dzam-Dzam.

Till slut nådde Dzam-Dzam fristaden Zamaï i Kamerun. Där besökte hon ett lokalt hälsocenter där UNICEF arbetar för att bekämpa akut undernäring. Tack vare UNICEFs insatser blev Hapso frisk igen.

UN032995_161108-575x383.jpg
Hapso, tre år, fick behandling och blev frisk från svår akut undernäring vid ett näringscenter som stöds av UNICEF. Men fler barn behöver akut hjälp i området. © UNICEF/Brecher

Hapso, tre år, fick behandling och blev frisk från svår akut undernäring vid ett näringscenter som stöds av UNICEF. Men fler barn behöver akut hjälp i området. © UNICEF/Brecher

- Jag skulle vilja säga till andra mammor som lider i Nigeria eller på flykt att komma hit. Här tar människorna verkligen hand om barn. Titta bara på min son, han är frisk nu, säger Dzam-Dzam.

Exempel på hur Boko Harams våld har drabbat barn i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger: Vad gör UNICEF? UNICEF finns på plats och kämpar varje dag för barnen i Nigeria och grannländerna runt Tchadsjön. Nyligen lanserade vi en stor vaccinationskampanj för att nå 41 miljoner barn i området med vaccin, efter ett polioutbrott i norra Nigeria. Landet hade före utbrottet varit fritt från polio i två år.

UNICEF samarbetar med partners för att se till att barnen och deras familjer får det stöd de behöver i konfliktdrabbade områden. Vi ser till att barnen fått psykosocialt stöd, behandling mot akut undernäring och hjälp att fortsätta sin skolgång.

Miljoner barn som Hapso och deras familjer behöver också din hjälp. UNICEF finns på plats men behöver dig. Var med och rädda barns liv, ge en gåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.