UN037061_beskuren-575x384.jpg

UNICEF når fram till

barn i Mosul

Goda nyheter! I söndags ledde UNICEF en humanitär konvoj in i Mosul i Irak, för första gången på två år. Lastbilarna var fyllda med bland annat näringsprodukter och hygienprodukter för 15 000 barn och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2016 11 15

Uppdaterad |

2016 11 15

UNICEF når fram till barn i Mosul

UNICEF levererar livräddande förnödenheter som vatten, näringsprodukter och hygienprodukter till barn och deras familjer i och omkring Mosul. Foto: © UNICEF/Mackenzie

Åtta lastbilar fyllda med livräddande produkter nådde fram till östra Mosul på söndagsmorgonen. WFP och UNFPA deltog också i konvojen som leddes av UNICEF.

Lastbilarna innehöll bland annat vattenreningstabletter, högenergikex, vattendunkar, hinkar, tvål, tandkräm och blöjor med mera – tillräckligt med förnödenheter till 15 000 barn och deras familjer för att räcka under en månads tid.

Artillerield och explosioner hördes nära under hela dagen, men efter sex timmar hade alla produkter delats ut.

Fler än 27 000 barn och deras familjer, totalt 56 000 människor, har tvingats på flykt i och runt Mosul den senaste månaden. Omkring 1,5 miljoner är fortfarande instängda i staden, varav 600 000 barn.

UN037069_beskuren-575x426.jpg
Barnen på bilden har flytt till byn Ibrahim Khalil som återtagits från IS. Hit levererade UNICEF vatten och hygienprodukter till 4 800 människor i slutet av oktober. 400 barn vaccinerades också mot mässling och polio.Foto: © UNICEF/Mackenzie

Barnen på bilden har flytt till byn Ibrahim Khalil som återtagits från IS. Hit levererade UNICEF vatten och hygienprodukter till 4 800 människor i slutet av oktober. 400 barn vaccinerades också mot mässling och polio. Foto: © UNICEF/Mackenzie

UNICEF fortsätter arbetet för att nå barn och familjer som behöver hjälp. Sedan mitten av oktober har vi nått fram till 30 000 barn i samhällen som återtagits omkring Mosul.

Läget är akut för barnen i Irak. Vi gör allt vi kan för att skydda barnen och deras familjer, men mer hjälp behövs.  Ge en katastrofgåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.