Default hero image

Brynässpelarna bär barnens

viktigaste ord

På söndag är det barnkonventionens dag. Det firades redan igår i Gävle där Brynäs IF, UNICEF och Mattecentrum samlade över 2 100 elever för att fokusera på alla barns rättigheter. Och barnens åsikter har verkligen fått stå i centrum, något som nu kommer synas både på Brynässpelarnas tröjor och på sargen i Gavlerinken.

Skribent |

Publicerad |

2016 11 16

Uppdaterad |

2016 11 16

Brynässpelarna bär barnens viktigaste ord

Under tisdagen arrangerade ”En bra start” – en del av samarbetet mellan Brynäs IF och UNICEF – och Mattecentrum barnkonventionens dag i Gavlerinken Arena. Mer än 2 100 elever från Gävles skolor deltog. Dagen genomfördes precis som förra året för att uppmärksamma barnkonventionen , med fokus på två av konventionens artiklar: alla barns rätt till utbildning (artikel 28) och alla barns rätt till lek, vila och fritid (artikel 31).

Under hela hösten har Gävles skolor arbetat med barnkonventionen ute i sina klassrum. Utifrån det arbetet har klasserna enats om de tre värdeord som betyder mest för dem. Och nu kommer klassernas värdeord att sitta på sargen i Gavlerinken. Dessutom kommer varje spelare i herrlaget att bära ett värdeord på sin matchtröja under två hemmamatcher.

[gallery ids="27265,27266"]

I år har också en referensgrupp bestående av 19 elever från årskurs 5 varit med i planeringsarbetet inför Barnkonventionens dag.

– Grunden i barnkonventionen är att lyssna på barnen och att de ska få göra sin röst hörd och bli tagna på allvar. Att Barnkonventionens dag ska ha en referensgrupp är därför helt självklart. Dessutom vill vi uppmärksamma vuxenvärlden på vilka värdeord som barnen tycker är viktiga, säger Johan Cahling, vice klubbdirektör i Brynäs IF och verksamhetsansvarig i "En bra start".

– Det känns både kul och spännande att agera megafon åt barnen, och kul att använda arenans sargplatser till deras ord.

UNICEFs och Brynäs IF:s samarbete inom ”En bra start” har som mål att ge fler barn möjlighet att delta i konstruktiva och roliga aktiviteter, och att stötta eldsjälar, lärare och ledare i deras dagliga arbete så att fler barn och ungdomar får en bra start i livet.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Unicef logo
FN:s barnrättskommitté

Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men trots det far många barn i Sverige illa, det är tydligt i FN:s granskning av Sverige som nyligen presenterades. Nu måste Sverige på nationell, regional och lokal nivå ta FN:s kritik på allvar och genomföra förändringar som skapar ett bättre samhälle för alla barn, det skriver 21 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Trots att barnkonventionen varit lag i Sverige i mer än två år finns fortfarande uppenbara brister i hur barns rättigheter efterlevs. Idag den 20 november är det Barnkonventionens dag och det är därför särskild anledning att uppmärksamma dessa brister. Det är dags för regeringen att förverkliga barns rättigheter i hela samhället, särskilt för barn i utsatta situationer, det skriver 22 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

UN0733510.jpg
Barnkonventionens dag

På söndag den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter lite extra. UNICEF har en viktig roll i att barnkonventionen respekteras och efterlevs, i Sverige och globalt. För att det ska bli möjligt måste barn få göra sina röster hörda, de behöver respekteras och involveras i beslut som rör deras liv. I år är det viktigare än någonsin.