Gå till innehållet
Laddar…

Underjordisk lekpark ger hopp till barn i Syrien

I Syriens belägrade städer är det för farligt för barn att leka utomhus. För att barnen ska få en chans att leva så normalt som möjligt har lekparker därför byggts under marken i en del av områdena. Där är barnen skyddade från bomberna och får en chans att leka och bara vara barn.

Barnen i de belägrade områdena är inte längre trygga utomhus och många har sökt sig ner under marken till källare och liknande utrymmen, för att leka, gå i skolan och söka sjukvård.

I en belägrad stad har en grupp frivilliga byggt en lekpark under marken genom att bygga en tunnel mellan två källarutrymmen  – Land of childhood – en relativt trygg plats där barnen kan få leka utan att vara rädda för bombattacker. Varje dag kommer runt 200 barn hit och leker, vissa dagar upp till 400 barn.

Abdulaziz är tio år och har förlorat sin pappa i kriget.<br /> - Min mamma låter inte mig leka på gatorna med våra grannars barn men när hon hörde att den här lekparken ligger under marken lät hon mig gå hit och leka.<br /> Abdulaziz går genom tunneln som länkar ihop de två källarutrymmena med varandra för att leka med sina vänner. Foto: © UNICEF/Alshami

Abdulaziz är tio år och har förlorat sin pappa i kriget.<br /> – Min mamma låter inte mig leka på gatorna med våra grannars barn men när hon hörde att den här lekparken ligger under marken lät hon mig gå hit och leka.<br /> Abdulaziz går genom tunneln som länkar ihop de två källarutrymmena med varandra för att leka med sina vänner. Foto: © UNICEF/Alshami

Två flickor leker tillsammans. Att få leka på en säker plats och inte behöva oroa sig för konfliktens våld är oerhört viktigt för barnen. © UNICEF/Alshami

Två flickor leker tillsammans. Att få leka på en säker plats och inte behöva oroa sig för konfliktens våld är oerhört viktigt för barnen. © UNICEF/Alshami

Ett litet pariserhjul har satts upp till barnen på 'Land of Childhood'. Här får barnen chans att på en säker plats leka och ha kul en stund i en annars oerhört utsatt situation. Foto © UNICEF/Alshami

Ett litet pariserhjul har satts upp till barnen på ’Land of Childhood’. Här får barnen chans att på en säker plats leka och ha kul en stund i en annars oerhört utsatt situation. Foto © UNICEF/Alshami

Sjuåriga Massa tittar på när andra barn leker. - Jag har lekt på de flesta sakerna som finns här, säger Massa, som har kommit från en stad i närheten för att få leka. Jag var inte rädd för bombningarna för min pappa sa att vi var säkra i källaren. Foto © UNICEF/Alshami

Sjuåriga Massa tittar på när andra barn leker.<br /> – Jag har lekt på de flesta sakerna som finns här, säger Massa, som har kommit från en stad i närheten för att få leka. Jag är inte rädd för bombningarna när jag är här, för min pappa sa att vi var säkra i källaren. Foto © UNICEF/Alshami

Två barn tittar i ett fönster med leksaksbilar inne i en tunnel som tar dem säkert mellan de två källarutrymmen som ställts om till lekparken 'Land of Childhood' i en belägrad stad i Syrien. Lekparken under marken ger barnen en relativt säker plats där barnen får ha kul och leka tillsammans. Foto © UNICEF/Alshami

Två barn tittar i ett fönster med leksaksbilar inne i en tunnel som tar dem säkert mellan de två källarutrymmen som ställts om till lekparken <em>Land of Childhood</em>. Foto © UNICEF/Alshami

– Vi grävde en tunnel för att skapa en trygg länk mellan två källare och dekorerade med fina lampor och leksaker, säger Yaseen som var med och byggde Land of Childhood. Vi ville förvandla tunneln från att vara ihopkopplat med attacker, rädsla och skräck till en rolig plats som gör att barnen vill gå genom den.

Sex miljoner syriska barn är i behov av humanitärt stöd. 2,8 miljoner av dem är på flykt och upp till två miljoner befinner sig i områden som är svåra att nå. 500 000 lever i belägrade områden.

Lek är livsviktigt, särskilt för barn i katastrofer. Att leka ger barn möjlighet att skratta och vara just barn – något som är absolut nödvändigt för att barn ska kunna komma över hemska upplevelser.

Köp ett lekpaket eller andra livsviktiga produkter i UNICEFs gåvoshop. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest, som barn i konflikter och katastrofer. Du får fina gåvobevis att ge bort i julklapp.