Gå till innehållet

Martha lever med hiv, men hennes son föddes frisk

Idag är det internationella aidsdagen. Stora framsteg har gjorts i kampen mot hiv, men fortfarande är det alldeles för många – särskilt unga – som smittas. Martha, 19, bor i Malawi. Hon föddes med hiv, men tack vare den rådgivning och behandling Martha får föddes hennes egen son frisk.

Världen över har enorma framsteg gjorts i kampen mot hiv, men särskilt för barn och unga har världen mycket arbete kvar att göra.

En ny rapport från UNICEF visar att nya hivinfektioner bland unga förväntas öka från 250 000 år 2015, till nära 400 000 per år fram till 2030, om inte insatserna mot hiv trappas upp.

Nära två miljoner unga i åldrarna 10-19 år världen över lever med hiv. Aids är också en av de främsta dödsorsakerna i samma åldersgrupp, 2015 dog 41 000 till följd av sjukdomen. Här kan du läsa mer om hur UNICEF arbetar för att stoppa hiv och aids.

Men precis som filmen med Martha visar finns det också goda nyheter. Enorma framsteg har gjorts för att stoppa sjukdomen från att smitta mellan mamma och barn. Över hela världen stoppades 1,6 miljoner infektioner mellan mamma och barn under 2015.

Bli Världsförälder hos UNICEF. Då ger du pengar varje månad och kämpar för utsatta barn varje dag, året runt. Du kan också köpa hivtest i vår gåvoshop, som hjälper gravida att skydda sina bebisar.