3-girls-with-speaking-difficulties-575x383.jpg

Nu kan Byambadorj äntligen gå

i skolan i sin hemstad

Idag är det den internationella dagen för personer med funktionsnedsättning. UNICEF arbetar världen över för att barn med funktionsnedsättning ska inkluderas i samhället och kämpar för att de ska få sina rättigheter tillgodosedda. Som Byambadorj, 15, i Mongoliet.

Skribent |

Publicerad |

2016 12 03

Uppdaterad |

2016 12 03

Nu kan Byambadorj äntligen gå i skolan i sin hemstad

Byambadorj, 15 år (t.v.), är döv sedan födseln. Foto: © UNICEF.

Byambadorj är 15 år och bor i norra Mongoliet. Hon är döv sedan födseln och kunde inte börja skolan samtidigt som sina jämnåriga då skolan inte hade någon teckenspråkstolk eller pedagogiskt material för döva.

Byambadorj började därför i en specialskola för döva i huvudstaden Ulan-Baator när hon var elva år. Skolan ligger 80 mil från hennes hemstad. Byambadorj fick bo på skolans internat och hon blev regelbundet mobbad och slagen av de andra eleverna.

Men under tiden Byambadorj gick på specialskolan gav UNICEF stöd till ett program för en mer inkluderande skola i hennes hemstad Murun. Ett center på skolan för barn med funktionsnedsättning byggdes upp, och nu kan även barn med funktionsnedsättning gå i vanlig klass, men med extra stöd. Skolan anställde också en teckenspråkslärare som lär ut teckenspråk till de döva barnen, men också till de hörande lärare och elever som är intresserade.

Förändringarna gjorde att Byambadorj äntligen kunde flytta hem igen. På skolan går nu fyra döva barn i vanliga klasser. De har alla två eller tre hörande klasskamrater som har lärt sig teckenspråk och som hjälper dem att tolka till teckenspråk vad läraren säger. Byambadorjs klasskompis Zultsetseg tolkar ofta för henne.

Byambadorj är så glad att hon nu kan gå i en skola nära sitt hem, och hon drömmer om att bli lärare i framtiden.

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar för att öka förståelsen och kunskapen om barn med funktionsnedsättning, och för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. För att få till en hållbar förbättring för utsatta barn arbetar UNICEF nära myndigheter, både på lokal-, regional- och nationell nivå. Vi arbetar bland annat för att: Bli Världsförälder hos UNICEF. Då ger du pengar varje månad och kämpar för utsatta barn varje dag, året runt.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.