Gå till innehållet
Laddar…

”Allt de vill är bara att få komma hem”

Situationen för barnen och deras familjer i Aleppo förvärras allt mer. Idag gästbloggar Hanaa Singer, chef för UNICEF i Syrien, om sitt senaste besök i Aleppo och barnen hon mötte där.

Två pojkar eldar vad de kan hitta för att hålla värmen, i ett flyktingläger i Aleppos utkant. Foto: © UNICEF/Al-Issa

Två pojkar eldar vad de kan hitta för att hålla värmen, i ett flyktingläger i Aleppos utkant. Foto: © UNICEF/Al-Issa

När jag var där föll nära hundra bomber över västra Aleppo på bara några dagar. Samtidigt, bara några hundra meter bort, kunde vi se det hänsynslösa bombardemanget av den östra delen av staden.

Explosioner lyste upp natthimlen, och ljudet av krig ekade över hela staden. Mina kollegor berättade att de brukar söka skydd i badrum och källare när attackerna kommer. Vi sov väldigt lite den natten. Samma personal kom till jobbet dagen därpå, med samma energi – som om det varit vilken natt som helst.

Men ibland kommer de aldrig hem. En frivillig som arbetade vid en av våra barnvänliga trygga platser dödades i förrgår i västra Aleppo. Han skulle bara gå med barnen till deras boende efter morgonens aktivitet, när han träffades av en kula. Ahmed Tawfik var 24 år gammal och studerade ekonomi.

En liten pojke sitter på en väska i flyktinglägret i Jibreen. När striderna blev allt värre tog familjer allt de kunde bära och flydde. 31 500 har flytt från östra Aleppo sedan 24 november. Hälften av dem är barn. Foto: © UNICEF

En liten pojke sitter på en väska i flyktinglägret i Jibreen. När striderna blev allt värre tog familjer allt de kunde bära i sina händer och flydde. 31 500 har flytt från östra Aleppo sedan 24 november. Hälften av dem är barn. Foto: © UNICEF

Omkring 31 500 människor har flytt från östra Aleppo sedan 24 november. Minst hälften uppskattas vara barn.

Jag besökte ett av flyktinglägren i Jibreen, i utkanten av Aleppo. Det är en stor lagerbyggnad där familjer sökt skydd på madrasser på golvet. Fukten och kylan gör situationen ännu svårare.

En pojke i flyktinglägret Jibreen har fått en ny vinterjacka och en mössa. UNICEF levererar varma vinterkläder, rent vatten, skolmaterial, sjukvård och psykosocialt stöd till barnen. Foto: © UNICEF/Rzehak

En pojke i flyktinglägret Jibreen har fått en ny vinterjacka och en mössa. UNICEF levererar varma vinterkläder, rent vatten, skolmaterial, sjukvård och psykosocialt stöd till barnen. Foto: © UNICEF/Rzehak

Barnen berättade att de var glada att kunna gå utomhus, att se solen och känna luften. Att kunna sjunga och dansa. Men de saknar sina vänner, pappor och äldre bröder. De saknar sina skolor, sina böcker och spel. En flicka saknade sin nallebjörn.

Explosionerna pågick hela tiden. Barnen skrattade åt mig varje gång jag ryckte till av det fruktansvärda ljudet av krig – inte ett äkta skratt, men en onaturlig reaktion i en situation där allt som är normalt har försvunnit.

De var också rädda. Och den största skräcken av alla var ljudet av plan som kom flygande.

En sjuårig flicka blev så glad att se bröd vid matutdelningen att hon ropade: “Titta mamma! Det är riktigt bröd!”

En flicka håller en bit bröd i handen, vid flyktinglägret Jibreen. Här bor omkring 8 000 människor i en lagerlokal. Foto: © UNICEF/Al-Issa

En flicka håller en bit bröd i handen, vid flyktinglägret Jibreen. Här bor omkring 8 000 människor i en lagerlokal. Foto: © UNICEF/Al-Issa

Sedan besökte jag Hanano, ett område i östra Aleppo som återtagits av regeringsstyrkor den 27 november. Mer än 6 000 människor har återvänt hit.

Förstörelsen var enorm. Odetonerade missiler fanns överallt. Lägenheter var utblåsta, sjukhusen nästan helt förstörda. Alla skolor var totalt förstörda, utom två som kunde repareras.

Men ändå kom folk tillbaka. För att försöka bygga upp sina hus igen och sina liv. Ni förstår, allt de vill är bara att få komma hem.

Människor köar för att hämta vatten vid en tank som UNICEF installerat i Hanano i östra Aleppo. Vi levererar just nu rent vatten till mer än 1 250 familjer här. Foto: © UNICEF/Al-Haj Omar

Människor köar för att hämta vatten vid en tank som UNICEF installerat i Hanano i östra Aleppo. Vi levererar just nu rent vatten till mer än 1 250 familjer här. Foto: © UNICEF/Al-Haj Omar

Vår modiga och engagerade personal arbetar tillsammans med ett tiotal volontärer och hundratals partners på plats, och riskerar sina liv varje dag för att stötta barnen och deras familjer i Aleppo.

Bara i år har skolor attackerats vid 84 tillfällen i Syrien. Minst 69 barn har dödats i skolan och många fler har skadats. UNICEF arbetar dygnet runt för att hjälpa barnen och deras familjer:

  • Vi delar ut vinterkläder och levererar vatten till flyktingläger och platser dit folk återvänder, som Hanano.
  • Vi levererar bränsle, samt reparerar och underhåller Aleppos vatteninfrastruktur så att 1,2 miljoner människor har tillgång till rent vatten.
  • Omkring 7 000 barn och mammor har fått livsviktigt vaccin.
  • Mobila vårdcentraler har undersökt över 1 600 barn för undernäring och delat ut näringsprodukter.
  • Omkring 6 000 barn har nåtts av information kring hur man skyddar sig mot minor och odetonerade sprängladdningar, samt fått psykosocialt stöd.
Tre flickor håller värmen under varma filter i den stora lagerbyggnaden där människor sökt skydd i Jibreen, Aleppo. UNICEF levererar varma filtar och vinterkläder med mera för att hjälpa barnen och deras familjer klara vintern. Foto: © UNICEF/Al-Issa

Tre flickor håller värmen under varma filtar i den stora lagerbyggnaden där människor sökt skydd i Jibreen, Aleppo. UNICEF levererar varma filtar och vinterkläder med mera för att hjälpa barnen och deras familjer klara vintern. Foto: © UNICEF/Al-Issa

Världens uppmärksamhet riktas mot Aleppo, men sorgligt nog är lidandet lika stort på många andra platser i Syrien. Östra Aleppo är bara ett av 16 belägrade områden. Sammanlagt uppskattar vi att omkring en halv miljon barn är instängda under allt värre omständigheter.

Men barnen i Syrien ger inte upp och det kan inte vi heller göra. De är modiga och utgör Syriens framtida lärare, sjuksköterskor, arkitekter, byggnadsarbetare, musiker, forskare och tekniker, som tillsammans ska bygga upp Syrien igen.

UNICEF finns på plats och gör allt vi kan för att stötta dem och ge dem möjligheter:

  • Hittills under 2016 har vi sett till att 3,2 miljoner barn har fått skolmaterial, reparerade skolor och nya tillfälliga skolor.
  • För de barn som inte kan gå i skolan har vi sett till att det finns alternativ, där de antingen kan studera hemma eller få särskild utbildning för att komma ikapp vad de missat.
  • Tiotusentals barn har fått psykosocialt stöd för att hjälpa dem hantera de trauman som de upplevt.
  • Tillgången till säkert vatten har förbättrats för 14 miljoner människor. Vi renar offentliga vattenkällor, reparerar infrastrukturen för vatten och sanitet, och kör in vatten med lastbilar.
  • Vaccinationstäckningen har ökat från 50 till 75 procent i landet. Poliovaccinationerna har stoppat den dödliga sjukdomen – inga nya fall har rapporterats under snart tre år.
Hanaa Singer, chef för UNICEF i Syrien, lyssnar tillsammans med en grupp barn när en frivillig informerar om hur barnen kan skydda sig från minor och odetonerade sprängladdningar. Foto: © UNICEF/Al-Issa

Hanaa Singer, chef för UNICEF i Syrien, lyssnar tillsammans med en grupp barn när en frivillig informerar om hur barnen kan skydda sig från minor och odetonerade sprängladdningar. Foto: © UNICEF/Al-Issa

Vi är på plats och vi skapar förändringar, men det räcker inte. Så länge våldet fortsätter kommer barnen i Syrien att lida.

Men vi gör allt vi kan för att hjälpa dem. Vi har mer än 200 anställda på plats som varje dag riskerar sina liv för Syriens barn.

Våldet mot civila måste upphöra. Alla parter i konflikten måste sluta attackera skolor och sjukhus, sluta rekrytera och utnyttja barn i väpnade styrkor och sluta med all belägring.

Syriska barn och deras familjer vill bara få återvända hem, leva i fred och bygga upp sitt vackra land igen. Vi måste ge dem den möjligheten.

Hanaa Singer, chef för UNICEF i Syrien.

Det här året har kantats av konflikter och katastrofer och som alltid är det barnen som drabbas värst. Sex miljoner syriska barn är i behov av humanitärt stöd och 2,8 miljoner av dem är på flykt.

Köp produkter som räddar barns liv i UNICEFs gåvoshop. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest, som barn i Aleppo. Du kan till exempel köpa varma filtar, vinterkläder, vattenreningstabletter eller katastrofpaket. Du får fina gåvobevis att ge bort i julklapp.