UN035311_Haiti2016-575x383.jpg

Vart fjärde barn lever

i ett katastrofdrabbat land

Omkring 535 miljoner barn – nära vart fjärde barn i världen – lever i länder som drabbats av en konflikt eller katastrof, visar nya siffror från UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2016 12 09

Uppdaterad |

2016 12 09

Vart fjärde barn lever i ett katastrofdrabbat land

Enorm förstörelse på Haiti efter orkanen Matthew, Oktober 2016. Året har varit svårt för miljontals barn runt om i världen. Ett av fyra barn lever nu i ett land som drabbats av konflikt eller katastrof. Foto: © UNICEF/LeMoyne

Av de 535 miljoner barn som lever i länder drabbade av konflikter eller katastrofer, bor nästan 75 procent i  Afrika, söder om Sahara. Här lever 393 miljoner barn i katastrofdrabbade länder. 12 procent av barnen lever i Mellanöstern och Nordafrika. I alla de här länderna finns UNICEF på plats och kämpar för att hjälpa barnen och deras familjer.

Sedan 1946 har vi kämpat för att barn över hela världen ska få sina rättigheter tillgodosedda. På söndag fyller vi 70 år och vi påminns om det faktum att behovet av våra insatser fortfarande är enormt. Vi kommer aldrig att ge upp så länge barnen behöver oss.

Det här året har kantats av konflikter och katastrofer och som alltid är det barnen som drabbas värst. Genom att köpa julklappar i vår gåvoshop kan du vara med och förändra barns liv. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest, som barn i konflikter och katastrofer. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.