UNI179173-575x383.jpg

Hårt vinterväder hotar barnen

i Syrien och Irak

Miljontals barn i Mellanöstern drabbas just nu hårt av ovanligt kallt vinterväder. UNICEF finns på plats och arbetar för att hjälpa barnen, men det saknas pengar till bland annat varma vinterkläder och filtar. Du kan vara med och rädda barns liv.

Skribent |

Publicerad |

2016 12 21

Uppdaterad |

2016 12 21

Hårt vinterväder hotar barnen i Syrien och Irak

Miljontals barn och deras familjer är redan hårt drabbade av konflikterna i Syrien och Irak. Vinterstormar och kyla gör nu livet ännu svårare för barn på flykt och i flyktingläger. År av konflikt har utarmat familjernas resurser, för många är det helt omöjligt att ha råd med varma kläder och bränsle till exempelvis kaminer.

UNI179173-575x383.jpg
Vi kämpar för att alla barn på flykt ska kunna hålla sig varma och vara trygga i vinter.Foto: © UNICEF/Haidar

Vi kämpar för att alla barn på flykt ska kunna hålla sig varma och vara trygga i vinter. Foto: © UNICEF/Haidar

Undernäring och brist på sjukvård i kombination med kylan göra att många redan mycket utsatta barn riskerar allvarliga luftvägsinfektioner och kraftig nedkylning, så kallad hypotermi.

Vad gör UNICEF?

I vinter har UNICEF som mål att nå 2,5 miljoner barn i Syrien, Irak, Jordanien, Libanon, Turkiet och Egypten med varma vinterkläder, filtar och kontantbidrag. Många har tvingats på flykt helt utan att kunna ta med sig några ägodelar. Vi arbetar också för att värma upp skolor. Men behoven är enorma. UNICEF saknar just nu nära hälften av de resurser som behövs för att nå alla utsatta barn i regionen och skydda dem från kylan. Vi riskerar att inte kunna nå en miljon barn med den livräddande hjälp de behöver. Du kan hjälpa oss att nå fler:

Ge bort en extra julklapp i år och rädda barns liv. Genom att handla exempelvis vinterkläder och filtar i gåvoshopen kan du vara med och se till att utsatta barn får en varmare och tryggare jul. Du får fina digitala gåvobevis direkt till din e-post. Mejla dem vidare eller skriv ut och lägg under granen.

UN042601-575x383.jpg
Tre flickor håller värmen under varma filtar i den stora lagerbyggnaden där människor sökt skydd i Jibreen, Aleppo. UNICEF levererar varma filtar med mera för att hjälpa barnen och deras familjer klara vintern.Foto: © UNICEF/Al-Issa

Tre flickor håller värmen under varma filtar i den stora lagerbyggnaden där människor sökt skydd i Jibreen, Aleppo. UNICEF levererar varma filtar med mera för att hjälpa barnen och deras familjer klara vintern. Foto: © UNICEF/Al-Issa

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.