vinterkyla-i-europa-575x401.jpg

Barn på flykt hotas

av extremt vinterväder

Extrem kyla och stormar sveper nu in över stora delar av Europa. Många barn på flykt riskerar att drabbas av allvarliga sjukdomar till följd av det hårda vintervädret. UNICEF levererar varma vinterkläder till barnen.

Skribent |

Publicerad |

2017 01 20

Uppdaterad |

2017 01 20

Barn på flykt hotas av extremt vinterväder

En pojke som flytt konflikten i Syrien försöker flytta sin cykel i ett flyktingläger norr om Aten i Grekland. Foto: © REUTERS/Yannis Behrakis

Det extrema vintervädret i södra, östra och centrala Europa drabbar barnen på flykt hårt. Uppskattningsvis 23 700 barn som har flytt från Syrien, Irak och Afghanistan befinner sig nu i Grekland och på Balkan. Många av dem i lever just nu i tillfälliga boenden som inte är utrustade för den kalla vintern.

Många delar av Grekland har upplevt kraftigt snöfall under den senaste tiden, något som inte hänt på flera år. För många av de familjer som sökt skydd på de grekiska öarna är situationen extra svår. UNICEF arbetar för att alla barnen få flytta till bättre lämpade boenden på fastlandet.

– Utan vinteranpassade boenden och varma kläder svävar barnen i verklig fara, säger Basil Rodriques, UNICEFs hälsorådgivare i Central- och Östeuropa.

Trångboddhet och dålig isolering försämrar förutsättningarna för barnen. När vinterkylan slår till sprids sjukdomar mycket snabbt och enligt WHO har influensasäsongen i Europa redan dragit igång.

Vad gör UNICEF?

Vi har satt upp trygga barnvänliga platser i de länder där barnen befinner sig och stärkt strukturerna så att de klarar vinterkylan. Vi distribuerar vinterkläder och skor i Kroatien, Serbien, Slovenien, Makedonien. I Bulgarien har vi bland annat levererat varma vinterkläder och skor till 1 100 barn. Men vi arbetar för att alla barn som befinner sig i de drabbade områdena ska få det skydd de behöver.

28 miljoner barn befinner sig nu just nu på flykt i Europa och övriga världen. Vi gör stora insatser för barnen men resurserna räcker inte. Din hjälp behövs nu. Ge en gåva till arbetet för barn på flykt idag så är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.