Poliovaccin-UN035993-575x431.jpg

Tillsammans mot

polio

Den här veckan delar vi med oss av några goda nyheter från 2016. Idag kan du läsa om Aisha Bulama, en av alla frivilliga som gör UNICEFs arbete möjligt.

Skribent |

Publicerad |

2017 01 24

Uppdaterad |

2017 01 24

Tillsammans mot polio

Aisha Bulama, en av UNICEFs frivilliga, som varit med och vaccinerat barn mot polio i Nigeria.

Foto: ©UNICEF/Page

I Nigeria utbildade UNICEF, tillsammans med partners, 39 000 frivilliga för att kunna vaccinera barn mot polio. Polio är en oerhört smittsam sjukdom. I tätbefolkade områden eller områden med dåliga hygien- och sanitetsförhållanden kan viruset spridas extremt snabbt. Därför är vaccinationskampanjer väldigt viktiga för barnens överlevnad och utveckling.

En av alla frivilliga som fick utbildning i hur man vaccinerar barn mot den smittsamma sjukdomen är Aisha Bulama, som är väldigt stolt över sin insats. – Jag känner mig glad och stolt över att kunna hjälpa mitt community genom att vara en del av vaccinations-teamet, säger hon.

Vaccinationskampanjen i Nigeria pågick mellan den 15 och 18 oktober 2016, och tusentals barn fick fullgott skydd mot sjukdomen. – Redan efter några timmar hade mitt team vaccinerat över 500 barn, säger Aisha Bulama.

Tack vare sådana här vaccinationsprogram har vi under de senaste åren sett att antalet barn som drabbas av polio blivit färre. Sedan 1988 har antalet fall minskat med 99 procent, något som inte hade varit möjligt utan alla fantastiska frivilliga som är med oss i kampen för barnen.

Vill du vara med och kämpa för fler goda nyheter och framsteg för barn runt om i världen?   Bli Världsförälder idag!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.