20170124-mosul-575x383.jpg

Skolstart i

östra Mosul

Den här veckan delar vi med oss av goda nyheter. Idag kan du läsa om de 16 000 elever i östra Mosul som i dagarna äntligen fått återvända till sina skolor.

Skribent |

Publicerad |

2017 01 25

Uppdaterad |

2017 01 25

Skolstart i östra Mosul

Skolorna i östra Mosul öppnar igen. Foto: © UNICEF Iraq/2017/Ramadhan

I takt med att stridigheterna avtagit i östra Mosul har 30 skolor kunnat öppna igen. Det innebär att 16 000 elever kan återvända till sina skolbänkar redan den här veckan. Ytterligare 40 skolor förväntas öppna i området så snart de lokala myndigheterna bedömer det som helt säkert för eleverna. Några av skolorna i området har varit stängda i upp till två år till följd av konflikten.

- För bara några veckor sedan var det väldigt våldsamt i det här området. Men idag kan barnen återvända till skolan, säger Peter Hawkins, UNICEFs chef i Irak.

Eftersom utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet arbetar vi för att alla barn världen över ska få gå i skolan och utveckla sina möjligheter till ett liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka.

Tillsammans med partners ser vi även till att barn som befinner sig i flyktingläger utanför Mosul får tillgång till undervisning i tillfälliga skolor.

Vad gör UNICEF?

För att barnen ska få en bra skolgång när skolorna öppnar igen är vi med och: Vill du vara med och kämpa för fler goda nyheter och framsteg för barn runt om i världen?   Bli Världsförälder idag!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.