UN051522-575x383.jpg

6 500 syriska barn

är tillbaka i skolbänken

I takt med att våldet minskar i Syrien kan nu fler barn återgå till skolan. De senaste veckorna har UNICEF varit med och öppnat 23 grundskolor i östra Aleppo.

Skribent |

Publicerad |

2017 02 03

Uppdaterad |

2017 02 03

6 500 syriska barn är tillbaka i skolbänken

Tioåriga Asinat och hennes bror Mohammad är äntligen tillbaka i skolan.

Utbildning är alla barns rättighet men konflikter och katastrofer leder tyvärr ofta till att skolgången avbryts för barn runtom i världen. På grund av konflikten i Syrien har många barn blivit tvungna att lämna skolan. Det är därför en glädjande nyhet att flera tusen syriska barn nu kan återfå sin plats i skolbänken. UNICEF har försett skolorna med material, utvecklat läroplanen och utbildat lärare att hjälpa barn på flykt att komma ifatt den tid de missat i skolan.

Vid en katastrof är det viktigt att så snart som möjligt få igång skolundervisningen, framförallt för att det är en trygg plats där barnen kan återhämta sig från svåra upplevelser.

UNICEF har de senaste veckorna dessutom kunnat sätta upp tillfälliga skolor till 90 000 barn runt om i Syrien. Med hjälp av school-in-a-box, en stor plåtlåda som innehåller skolmaterial, kan barnen få undervisning trots att de inte har någon skola att gå till.

– Att få barnen tillbaka till skolan är en av våra viktigaste prioriteringar. Skolan ger barnen en känsla av vardag, där de kan leka, läka och återfå sin barndom, säger Hanaa Singer, UNICEFs chef i Syrien.

Vill du vara med och kämpa för fler goda nyheter och framsteg för barn runt om i världen?   Bli Världsförälder idag!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.