UNI200266-1-575x383.jpg

Barnen måste

prioriteras

Barn på flykt måste skyddas längs de farliga flyktvägarna. Det vädjade UNICEF om på EU-toppmötet på Malta i fredags. På bara några månader har fler än tusen människor drunknat i Medelhavet när de flytt från konflikter och katastrofer.

Skribent |

Publicerad |

2017 02 07

Uppdaterad |

2017 02 07

Barnen måste prioriteras

Under bara tre månader har över tusen människor drunknat i Medelhavet, mellan Libyen och Italien. Foto: © UNICEF/Nybo

Sedan november förra året har 1 354 personer mist sina liv när de har försökt ta sig till Italien över Medelhavet. Människor som har flytt från kriget i Libyen. Med vintervädret som fortfarande hänger kvar i stora delar av Europa kommer vägen från Nordafrika till Sydeuropa vara ännu farligare under de kommande veckorna.

I fredags hölls ett EU-toppmöte på Malta där flyktingkrisen stod i fokus.

- Det växande antalet barn som drunknar i Medelhavet visar vilken akut fara resan från Nordafrika till Italien är. Regeringar på båda sidorna av Medelhavet måste göra mer för att se till att barnen är säkra. Det behövs snabba åtgärder nu, säger Justin Forsyth, UNICEFs internationella biträdande generalsekreterare

UNICEFs uppmaning till EU:s medlemsstater för att skydda barnen i och på flykt från Libyen:

UNICEF finns på plats i Libyen och förser barnen och deras familjer med rent vatten, vaccinerar barnen och ser till att de kan gå i skolan. Under förra veckan var vi också med och räddade 285 barn från att drunkna i Medelhavet.

Det här året har kantats av krig och konflikter och som alltid är det barnen som drabbas värst. Var med och kämpa för barn på flykt, ge en gåva nu. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.