UN053459-575x383.jpg

Ännu fler barn riskerar

dö av svält

Tidigare i veckan deklarerade FN att det råder svält i delar av Sydsudan. Nu står också Nigeria, Somalia och Jemen inför en allvarlig hungerkris. Nästan 1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring när svältkatastrofen hotar också de här länderna.

Skribent |

Publicerad |

2017 02 24

Uppdaterad |

2017 02 24

Ännu fler barn riskerar dö av svält

Goanar, 10 månader, blir behandlad mot svår undernäring på en vårdcentral i södra Sydsudan. Foto: © UNICEF/Farr

I nordöstra Nigeria beräknas antalet barn som lider av svår akut undernäring stiga till 450 000 i år.

I Somalia, som har varit konfliktdrabbat i flera årtionden, hotar torkan den redan utsatta befolkningen. Nästan hälften av befolkningen, 6,2 miljoner människor, hotas nu av akut matbrist och är i stort behov av humanitär hjälp. 270 000 barn i landet förväntas drabbas av svår akut undernäring de närmaste månaderna.

– Tiden håller på att rinna ut för över en miljon barn. Men vi kan fortfarande rädda många liv, säger UNICEFs högste chef Anthony Lake.

Sydsudan är hårt drabbat av konflikter och fattigdom och över 270 000 barn lider av svår akut undernäring. Svältkatastrofen sprider sig nu i landet. Antalet som lider av matbrist förväntas stiga med över en halv miljon till 5,5 miljoner människor om inte insatser sätts in snabbt.

I Jemen lider 462 000 barn av svår akut undernäring, vilket är en ökning på nästan 200 procent på bara tre år.

Vad gör UNICEF? UNICEF har, tillsammans med partners, genomfört massiva hjälpinsatser för att hjälpa barnen i de drabbade länderna. Vi har satt in akut behandling mot undernäring och redan räddat tusentals barns liv. Vi når barn och deras familjer på de mest avlägsna platserna. Men, många fler behöver hjälp och vårt mål är att se till att fler barn får behandling mot undernäring: Läget är akut. Barnen måste få behandling nu och vi behöver din hjälp. Ge en katastrofgåva idag och var med och kämpa för barnen. Tillsammans kan vi rädda barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.