Safe-house-575x396.jpg

En hyllning på

internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen och vi vill passa på att lyfta en av alla de fantastiska flickor och kvinnor världen över. Idag hyllar vi Bhagawati Shrestha. Hon driver ett kvinnocenter i Nepal som vi besökte i höstas tillsammans med M-magasin.

Skribent |

Publicerad |

2017 03 08

Uppdaterad |

2017 03 08

En hyllning på internationella kvinnodagen

Bhagawati Shrestha driver kvinnocentret Safe House i Nepal och har hjälpt hundratals kvinnor i säkerhet. Foto: © Håkan Elofsson

I Jumla, högt uppe bland bergen i nordöstra Nepal ligger det UNICEF-stödda kvinnocentret Safe house, en fristad för kvinnor som farit mycket illa. Bhagawati är föreståndare och hjälper kvinnor i säkerhet och med allt från sjukvård, juridiska frågor och jobb. På Safe House finns idag sju sängar och kvinnorna får stanna upp till en månad. Det senaste året har Bhagawati tagit sig an 50 fall av misshandel, sex våldtäkter, 14 ekobrott och 27 fall av polygami.

En av de hundratals kvinnor som fått hjälp är Sana Hana Kulal, en 38-årig kvinna som lämnade sin man efter att i flera år ha blivit misshandlad. Hon var 13 år när hon giftes bort, deras äktenskap arrangerades när Sana var sex år gammal. Hennes man var ofta elak, när han lagade mat fick hon gå hungrig och när han åkte till sitt jobb låste han in henne. Han slog henne med sparkar och knytnävar, drog henne hårt i håret.

– En gång hällde han bensin över mig och skulle precis tända på när en man kom springande och ingrep, berättar Sana.

Kvinnodagen-575x814.jpg
Sana Hana Kulal är en av de kvinnor som fått hjälp. Hon lyckades ta sig till centret efter flera års grov misshandel av sin man.Foto: © Håkan Elofsson

Sana Hana Kulal är en av de kvinnor som fått hjälp. Hon lyckades ta sig till centret efter flera års grov misshandel av sin man. Foto: © Håkan Elofsson

Efter en tid fick de barn och Sana trodde då att allt skulle bli bättre, men han fortsatte misshandeln. Sana stod inte ut längre och försökte ta sitt liv. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland vuxna kvinnor i Nepal.

Till slut lyckades hon skilja sig från sin man och kom till Safe House. Det är den enda trygga platsen för henne, men hon kan inte stanna för alltid.

– Vi försöker i möjligaste mån se till att familjen håller ihop, går inte det hjälper vi dem separera. Vi fortsätter att ha kontakt med alla de kvinnor som sökt hjälp hos oss. De flesta väljer att klara sig själva, de har fått utstå för mycket för att våga stanna, säger Bhagawati.

Vad gör UNICEF?

Vi vill lyfta fram flickors utsatta situation och visa på hur viktigt det är att ge stöd till kvinnors utveckling och hur det påverkar samhällsutvecklingen. För att lyckas med det pratar vi med regeringar och besöker byar över hela världen.

Vi försöker se till att jämställdhetsperspektivet genomsyrar alla våra projekt. I många länder har vi till exempel genomfört särskilda program som syftar till att förbättra flickors sociala ställning. Ett exempel är en animerad film vi har tagit fram om flickan Meena som bor i Nepal, för att visa betydelsen av flickors utbildning. Filmen har visats blad annat i Indien, Pakistan, Bangladesh och Nepal.

Berättelsen om kvinnocentret i Nepal är hämtad från en artikel i det senaste numret av tidningen M-magasin. Läs hela artikeln här . UNICEF och M-magasin samarbetar sedan nio år tillbaka. Efter besöket i Nepal i höstas bidrar M-magasin också med pengar till solceller så att Safe House får elektricitet.

Att kämpa för flickors och kvinnors rättigheter hör till en av våra allra viktigaste uppgifter.  Vill du veta mer om UNICEFs arbete? Prenumerera på vårt e-nyhetsbrev.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.