Default hero image

Svårt år för

barnen i Syrien

Situationen för barnen i Syrien förvärras hela tiden och en ny rapport från UNICEF visar att 2016 var det värsta året hittills för barnen.

Skribent |

Publicerad |

2017 03 13

Uppdaterad |

2017 03 13

Svårt år för barnen i Syrien

https://youtu.be/3-9CQM3OGmU

Den våldsamma konflikten i Syrien går nu in på sitt sjunde år och miljontals barn har drabbats. Bara under förra året dödades 652 barn i landet. En av de värst drabbade städerna var Aleppo, där 223 barn blev allvarligt skadade under en och samma vecka.

Enligt den nya rapporten har 1,7 miljoner barn inte längre någon skola att gå till. Stridigheterna har totalförstört skolbyggnader och det rapporteras om att en av tre skolor i landet inte längre går att använda. En fruktansvärd situation för de redan så utsatta barnen.

Under 2016 meddelad FN att de stridande parterna med avsikt strypt tillgången till rent vatten vid 30 tillfällen. Barnen i Aleppo, Damaskus, Hama, Raqqa och Dara’a hade därför mycket begränsad tillgång till vatten under förra året. Och för många har det inneburit en förhöjd risk att drabbas av vattenburna sjukdomar.

Uppskattningsvis är nu 6 miljoner barn i behov av humanitär hjälp, många av dem är på flykt inom landet. Över 2,3 miljoner barn från Syrien är på flykt i Turkiet, Libanon, Jordanien, Egypten och Irak. Situationen i Syrien fortsätter att vara mycket allvarlig.

Vad gör UNICEF?

Exempel på insatser vi gjorde under 2016: Vi stannar i Syrien så länge barnen behöver oss. Men behoven är enorma och mer hjälp behövs nu. Var med och kämpa  - ge en gåva till arbetet för barnen i Syrien .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.