Gå till innehållet

Med anledning av program i SVT om händelser i Centralafrikanska republiken

Onsdagskvällens Uppdrag granskning följde upp händelser som utspelades i Centralafrikanska republiken 2014 då soldater från internationella styrkor anklagades för att ha utnyttjat barn sexuellt.

Det är helt oacceptabelt att barn utsätts för övergrepp. Vi tycker att granskningar som den här är bra för att kunna förändra och förbättra vårt arbete där så behövs. Just nu får 200 barn hjälp och rehabilitering i vårt skyddsprogram i Centralafrikanska republiken. Chefen för UNICEF på plats uttryckte i programmet att vi alltid vill få information om barn inte har fått den hjälp de ska ha fått så att vi kan rätta till det. Situationen i landet är fortfarande instabil efter inbördeskriget vilket försvårar arbetet men det viktigaste är att de barn som behöver hjälp får det.

UNICEF samarbetar alltid med lokala partners på plats och direktkontakt med barnen sker därför ofta via personer som inte ses som UNICEF-personal. Många barn och familjer kan därför ha fått hjälp via en partner till UNICEF.

Vi beklagar djupt det inträffade och för att fler barn ska få den hjälp de har rätt till har UNICEF förändrat rutinerna för rapportering av sexuella övergrepp, stärkt stödet till offer och förbättrat riktlinjerna för personalen. UNICEF har sedan dess också fått ökade resurser, både för personal och i budget, för att kunna agera för de barn som drabbas.