Gå till innehållet
Laddar…

Begränsad tillgång till vatten hotar barnen

Idag firas Världsvattendagen, en dag när vi uppmärksammar hur vattensituationen ser ut i världen. Enligt en ny rapport från UNICEF kommer cirka 600 miljoner barn att leva i områden med extrem vattenbrist år 2040. Det innebär att ett av fyra barn kommer att leva med mycket begränsad tillgång till vatten.

I UNICEFs rapport Thirsting for a Future: Water and children in a changing climate framkommer att ett av fyra barn kommer att ha mycket begränsad tillgång till vatten år 2040. Det beror exempelvis på att jordens befolkning ökar, att vi konsumerar allt mer och att produktionen av mat växer för varje dag. Den extrema situationen kommer att drabba de mest utsatta barnen värst. En mycket allvarlig situation, enligt Anthony Lake, UNICEFs högste chef.

– Vatten är helt grundläggande, utan vatten kan ingenting växa. Miljontals barn saknar idag tillgång till rent vatten. Det innebär en fara för deras liv, äventyrar deras hälsa och framtid. En kris som bara kommer att växa om vi inte vidtar åtgärder, säger han.

UNICEF uppmanar nu regeringar runtom i världen att ta ett större ansvar kopplat till vattensituationen. De pågående klimatförändringarna påverkar vattensituationen i världen negativt. Väderfenomen gör att befintliga vattenkällor torkar, förorenar tidigare drickbart vatten och förstör brunnar. Barn som inte får tillgång till rent vatten riskerar att dö av törst, eller av bakterier som sprids via smutsigt vatten. Vatten- och sanitetsrelaterade sjukdomar är en av de vanligaste dödsorsaken bland barn under fem år. Varje dag dör 800 barn av diarré, smutsigt vatten och dålig hygien.

Nioåriga Sulem Hire hämtar vatten till sig och sin familj.<br />©UNICEF/Ayene

Vad gör UNICEF?

  • Vi är med och förbättrar system för vattenledningar, avlopp och rening i vattenreningsverk i stor skala.
  • Hittar smarta tekniska lösningar och billiga metoder för vattenrening och regninsamling på hushållsnivå som familjer i fattiga länder har råd med och som är enkla att använda och underhålla.
  • Vi ger stöd till att borra nya brunnar och installera vattenpumpar.
  • Vi är med och installerar vatten och toaletter på vårdcentraler och utbildar hälsopersonal.
  • Är med och installerar vatten och toaletter på skolor. Här förbättrar vi också nationella standarder så att det ska finnas separata toaletter för flickor och pojkar och även en toalett som är tillgänglig för barn med rörelsehinder.
  • Vi utbildar människor om vikten av hygien och att ha en egen latrin så att bakterier inte sprids.
  • I situationer av krig eller naturkatastrofer ser vi till att det finns vatten och tillfälliga toaletter i flyktingläger eller på andra platser där människor samlats eller tagit sin tillflykt. Vi delar ut vattenkit som innehåller bland annat tvål, vattenhink, vattenreningstabletter och vattendunk.
  • Ett annat kit vi delat ut är hygienkit till familjer som innehåller tandborstar och tandkräm, tvål, tvättmedel, toalettpapper, handdukar, kam, schampo, bindor och en tvättlina. Till familjer med små barn delar vi även ut ett kit med tandkräm, blöjor, zinkpasta, schampo, handdukar och tvål.

Vill du veta mer om hur vi arbetar med vatten och sanitetsfrågor? Läs mer här.