UN053745-575x383.jpg

Barnen hotas

av svältkatastrof

För sex år sedan drabbades Somalia av en svältkatastrof. Runt 130 000 små barn dog. Nu är det stor risk att katastrofen slår till igen och situationen för barnen är redan allvarlig. UNICEF finns på plats i landet för de drabbade barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2017 03 24

Uppdaterad |

2017 03 24

Barnen hotas av svältkatastrof

14 månader gamla Hafsa behandlas för akut diarré på ett center för undernärda barn. Foto: ©UNICEF/Prinsloo

Vid en hungerkris är det inte bara undernäring som drabbar barnen. När det inte finns tillräckligt med mat försvagas immunförsvaret. Sjukdomar som kolera, diarré, lunginflammation, malaria och mässling blir livshotande. När det blir en lång period av torka blir rent vatten en bristvara och de vattenkällor som inte hunnit torka ut delas av människor och djur. Barnens skolgång drabbas också hårt. Barnen slutar att gå till skolan för att hjälpa sina föräldrar leta efter vatten. En stor andel av de barn som hoppar av skolan återvänder aldrig och många skolor stänger igen. Många tvingas flytta när vattnet tar slut i byarna.

I Somalia lider 185 000 barn nu av svår akut undernäring och om inget görs är risken att siffran fördubblas till slutet av året. Antalet människor som drabbats av kolera hittills i år är nästan fem gånger högre än samma period förra året. 30 000 barn har redan tvingats hoppa av skolan.

För att rädda barns liv fokuserar vi bland annat på att ge barnen näring, rent vatten, sanitet och hygien, vaccinationer och utbildning. UNICEF har, tillsammans med partners, levererat livräddande förnödenheter. Vi har skickat ut team för att nå de hårdast drabbade områdena.

Läget är akut för barnen i Somalia och vi behöver din hjälp nu. Ge en gåva idag och var med i kampen för barnen. Tillsammans räddar vi barns liv. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.