43-575x323.jpg

Barnens liv hotas

i Jemen

Efter två års krig har familjer i Jemen tvingats ta till allt mer extrema åtgärder för att ta hand om sina barn, skriver UNICEF i en rapport som släpps idag. Kriget i Jemen, som är det fattigaste landet i Mellanöstern, går nu in på sitt tredje år.

Skribent |

Publicerad |

2017 03 27

Uppdaterad |

2017 03 27

Barnens liv hotas i Jemen

Rapporten Falling through the cracks: The children of Yemen visar att antalet extremt fattiga och utsatta människor är oroväckande högt. Hälften av landets befolkning lever på mindre än 18 kronor per dag. Fattigdomen gör att många familjer bland annat tvingas gifta bort sina döttrar. Över två tredjedelar av Jemens flickor gifts bort innan de har fyllt 18 år.

Hälso- och sjukvårdssystemet i Jemen är på väg att falla samman, och 15 miljoner män, kvinnor och barn har nu ingen tillgång till sjukvård. Sjukdomar som kolera och diarré sprider sig och över 22 500 människor misstänks ha insjuknat. Nära en halv miljon barn lider av svår akut undernäring. När barn blir undernärda försvagas deras immunförsvar och de löper stor risk att bli smittade av farliga sjukdomar. Därför är en av UNICEFs viktiga insatser i landet att se till att barnen vaccineras.

43-575x323.jpg
Nästan en halv miljon barn i Jemen lider av svår undernäring.Foto: © UNICEF/Alobidy

Nästan en halv miljon barn i Jemen lider av svår undernäring. Foto: © UNICEF/Alobidy

Vaccin räddar barns liv

UNICEF finns på plats och levererar bland annat vaccin och läkemedel för att skydda barnen mot farliga sjukdomar. Att vaccinera barn mitt i en stridande konflikt är en tuff utmaning. Vaccinationsteamen trotsar svår terräng och korsar farliga vägar, de utsätts för extrema väderförhållanden, strömavbrott och vägspärrar. Trots det har ingenting stoppat dem från att nå ut med hjälp till barnen.

Ahmed Abdullah är en av de modiga människor som, tillsammans med tre kollegor, har gett sig iväg för att vaccinera barn i byn Al’anaf. Vägen dit är svår. För att nå byn måste de bland annat bestiga ett stort berg och utrustningen de har med sig är tung. Därför är den femte medlemmen av Ahmeds team en åsna. Det starka djuret bär utrustningen som håller vaccinet kallt.

UNI162703_Yurtsever-575x383.jpg
För att ett barn ska få ett fullgott skydd mot polio krävs tre doser vaccin.

För att ett barn ska få ett fullgott skydd mot polio krävs tre doser vaccin.

Foto: © UNICEF/Yurtsever

När Ahmed och hans kollegor till slut når byn möts de av barn och familjer som väntat otåligt på dem. Några dagar innan besöket hade familjerna blivit meddelade att ett vaccinationsteam var på väg. Trots att teamet är trötta efter den tuffa vandringen över berget börjar de vaccinera barnen direkt. Alla barn under fem år får poliovaccin, till de allra minsta ges även vitamin A för att bidra till att öka immunförsvaret.

Efter vaccinationen målas barnens pekfingrar för att säkerställa att inget barn har missats.

– Vi måste vaccinera alla barn. Vi kommer inte lämna ett enda barn utan vaccin, säger Ahmed.

Behoven är enorma. Hjälp barnen i Jemen att få tillbaka den barndom de har rätt till. Ge en gåva idag så är du med i kampen för barnen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.