UN057346-575x383.jpg

Tiden rinner ut

för miljontals barn

För mer än en månad sedan gick FN ut och deklarerade svält i Sydsudan. Nu står även Nigeria, Somalia och Jemen på randen till en svältkatastrof. Nya siffror visar att 27 miljoner människor beräknas sakna tillgång till rent vatten.

Skribent |

Publicerad |

2017 03 29

Uppdaterad |

2017 03 29

Tiden rinner ut för miljontals barn

27 miljoner människor saknar rent vatten i Sydsudan, Nigeria, Somalia och Jemen. Den här vattenbristen, dåliga sanitära förhållanden och livshotande sjukdomar som sprider sig är ytterligare hot mot de 1,4 miljoner barn som lider av svår undernäring i de drabbade länderna.

För barnen kan det vara lika farligt att inte ha tillgång till rent vatten som att inte få i sig mat. Även om barnen får näring blir de inte friska om vattnet är smutsigt.

– Kombinationen av undernäring, smutsigt vatten och dåliga sanitära förhållanden blir en ond cirkel där många barn aldrig återhämtar sig, säger Manuel Fontaine, UNICEF katastrofchef.

I de konfliktdrabbade områdena i nordöstra Nigeria har 75 procent av vatten- och avloppssystemen förstörts. I Jemen riskerar nästan två miljoner barn att smittas av sjukdomar som diarré, som snabbt kan bli livshotande för små barn. I Somalia har redan 13 000 fall av diarré och kolera rapporterats.

UN057346-575x383.jpg
När måttbandet visar rött betyder det att barnet är akut undernärt.Foto: © UNICEF/Madhok

När måttbandet visar rött betyder det att barnet är akut undernärt. Foto: © UNICEF/Madhok

Vad gör UNICEF?

Tillsammans med partners finns vi på plats i alla de drabbade länderna: Situationen är akut och vi behöver din hjälp nu. Köp ett vatten- och hygienpaket  och var med och hjälp drabbade familjer att få rent vatten och viktiga hygienartiklar. Tillsammans räddar vi barns liv.  

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.