UN057313-575x383.jpg

Khawla kämpar

mot undernäring

Den pågående hungerkatastrofen får allvarliga konsekvenser för barnen. I Jemen lider nu lider 426 000 barn av svår undernäring. Ett år gamla Khawla vägde bara 5,9 kilo när hon togs till sjukhuset.

Skribent |

Publicerad |

2017 04 06

Uppdaterad |

2017 04 06

Khawla kämpar mot undernäring

Khawla har varit sjuk sedan hon var fyra månader gammal. Det började med att hon blev fick diarré och tappade vikt väldigt fort.

–  Hon blev så tunn att jag kunde bära henne med en hand, säger Khawlas mamma.

Efter ett tag tappade Khawla också aptiten. Då valde hennes mamma att ta med henne till ett sjukhus. Väl där blev Khawla diagnostiserad som undernärd och näringsbehandling sattes in på en UNICEF-stödd näringsklinik.

Nu har Khawla fått behandling i tio dagar. För att öka i vikt får hon högenergikex som löses upp i en vätska så att hon kan sondmatas.

UN057313-575x383.jpg
Ett år gamla Khawla lider av undernäring. Hon behandlas på en UNICEF-stödd näringsklinik.Foto: © UNICEF/Farid

Ett år gamla Khawla lider av undernäring. Hon behandlas på en UNICEF-stödd näringsklinik. Foto: © UNICEF/Farid

I Jemen lider 17 miljoner människor av matbrist och 14,5 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. På grund av den pågående konflikten står landet inför en ekonomisk kris och familjer tvingas använda sina sista besparingar. De måste skära ner på maten eller till och med hoppa över måltider helt, vilket gör att barnen snabbt blir undernärda.

När barn blir undernärda försvagas deras immunförsvar och de löper stor risk att bli smittade av farliga sjukdomar. UNICEF befarar att 10 000 barn i Jemen kommer att dö från sjukdomar som går att förhindra.

Vad gör UNICEF?

UNICEF behandlar barnen mot undernäring och sjukdomar i Jemen. Vi ser också till att det finns rent vatten till barnen och deras familjer. Sedan januari i år har vi behandlat 6 000 barn mot undernäring och förväntas öka våra insatser under året. Vårt mål är att behandla 323 000 barn mot undernäring.

Tiden håller på att rinna ut för miljontals barn som drabbats av hungerkatastrofen. Ge en gåva idag, så är du med och räddar barns liv.  

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.