UN050300-1-575x412.jpg

Varje minut

räknas

Just nu, den här minuten, är 28 miljoner barn på flykt och 535 miljoner barn lever i ett katastrofdrabbat land. Varje minut dör elva barn av orsaker som går att förhindra. Därför kämpar vi för barns överlevnad, varje minut.

Skribent |

Publicerad |

2017 04 19

Uppdaterad |

2017 04 19

Varje minut räknas

Vi finns på plats i 190 länder och räddar barns liv. Vi stannar kvar i länder där krig bryter ut för att nå ut till de drabbade barnen och deras familjer. Vi sätter upp barnvänliga trygga platser för barn på flykt för att skydda dem mot våld och övergrepp.

I katastrofområden ser vi till att barnen prioriteras. De är mest sårbara och måste snabbt få sjukvård, tak över huvudet, mat, rent vatten, vaccin och möjlighet att fortsätta sin skolgång. Tack vare att vi är på plats i nästan alla världens länder kan vi ställa om arbetet direkt när en katastrof inträffar. I en katastrof är varje minut livsviktig för barnen.

De allra första åren i livet är helt avgörande för ett barns framtid. Från födsel och fram till tre års ålder pågår den viktigaste fasen i hjärnans utveckling. En bra start i livet lägger grunden för barnets framgångar i skolan och för livslång hälsa och välbefinnande. Ändå saknar alldeles för många barn i världen den här grundtryggheten.

På ett år dör 5,9 miljoner barn innan de hinner fylla fem år, det är elva barn varje minut. Vi kämpar för att stoppa den här tragedin. Det tar till exempel mindre än en minut att vaccinera ett barn mot livshotande sjukdomar. Vi kämpar varje minut för att göra världen lite bättre för alla barn. Varje minut räknas.

UN050300-1-575x412.jpg
Varje minut dör elva barn av orsaker som går att förhindra. Var med oss i kampen för barnen.Foto: © UNICEF/Yassin

Varje minut dör elva barn av orsaker som går att förhindra. Var med oss i kampen för barnen. Foto: © UNICEF/Yassin

På bara en minut kan du börja rädda barns liv. Swisha 902 00 17 eller ge en gåva här. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.