UNI109367-575x383.jpg

UNICEF når 46 procent av

barn i världen med vaccin

Varje minut dör elva barn av orsaker som går att förhindra. Smittsamma sjukdomar är en av dem. Därför arbetar vi hårt med att vaccinera barn och utrota livshotande sjukdomar. Förra året nådde vi 46 procent av alla barn i världen med vaccin.

Skribent |

Publicerad |

2017 04 26

Uppdaterad |

2017 04 26

UNICEF når 46 procent av barn i världen med vaccin

Ungefär 20 miljoner av barn världen över vaccineras inte alls och varje år dör runt 1,5 miljoner barn av sjukdomar som enkelt kan förhindras. Vi kämpar för att ändra på det och den goda nyheten är att arbetet går framåt. Under 2016 nådde vi nästan hälften av alla barn i världen och köpte in 2,5 miljarder vaccindoser. Det gör oss till världens största inköpare av vaccin.

Målet är att nå ut till vartenda barn i varenda liten by. Vår kollega Eva Dalekant besökte för några år sedan en by i Sierra Leone där vårdcentralen kunde vara skillnaden mellan liv och död.

En liten men livsviktig vårdcentral

"För några år sedan, precis innan ebolautbrottet, var jag på besök i Sierra Leone. Vi besökte bland annat byn Baoma. En liten by på landsbygden långt från storstaden där människorna lever på småjordbruk. Familjerna är fattiga, men har de nödvändigaste - tak över huvudet och mat för dagen. Och en liten vårdcentral.

Vårdcentralen drivs av en enda sjuksköterska med två års utbildning. Trots att de bara har tillgång till den mest grundläggande medicinska utrustningen innebär vårdcentralen skillnaden mellan liv och död för många av invånarna i byn.

Under besöket kom bland annat treåriga Yayah in med sin mamma Abi. Yayah hade blivit smittad av malaria och fick livräddande behandling. I byn finns även barnmorskan Mamie som hjälper kvinnorna att föda på vårdcentralen istället för hemma. Alla små barn i byn får grundvaccinationer som skyddar dem mot farliga sjukdomar. UNICEF är med och stödjer den här vårdcentralen och ser bland annat till att den har vaccin till barnen. Vi utbildar även vårdpersonal om vaccinationer och barnsjukdomar."

UNI109367-575x383.jpg
Förra året nådde vi nästan hälften av alla barn i världen med vaccin.Foto: ©UNICEF/Johansson

Förra året nådde vi nästan hälften av alla barn i världen med vaccin. Foto: ©UNICEF/Johansson

Tack vare vårdcentraler som den i Baoma når vi de mest utsatta barnen och fler barns liv kan räddas. Vi finns på plats överallt där barn måste skyddas. För varje minut räknas.

Var med och rädda barns liv. Swisha till 902 00 17 eller ge en gåva här. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.