IMG_7519-575x383.jpg

Pernilla och Bianca träffar

barn på flykt

Kriget i Syrien har pågått i över sex år och tvingat miljontals människor att fly från sina hem. 1,5 miljoner människor har flytt till grannlandet Libanon. Inför Världens kväll – för alla barn träffade artisten Pernilla Wahlgren och hennes dotter Bianca Wahlgren Ingrosso tioåriga Asmaa som tvingats fly.

Skribent |

Publicerad |

2017 04 28

Uppdaterad |

2017 04 28

Pernilla och Bianca träffar barn på flykt

https://www.youtube.com/watch?v=KJGv-rE5DPg

En fjärdedel av befolkningen i Libanon är nu människor på flykt. Hela landet har påverkats mycket av den snabba befolkningsökningen. Inget annat land i världen hjälper så hög andel människor som befinner sig på flykt.

Situationen är därför mycket komplex och många möter stora utmaningar. Till exempel finns det alltid ökad risk för sjukdomar när många människor tvingas leva tätt tillsammans i läger under dåliga sanitära förhållanden.

Asmaa saknar sin bästa vän

Pernilla och Bianca träffar Asmaa som är tio år och tvingades fly från sitt hem i staden Rakka i Syrien för nio månader sedan. Nu bor hon med sina föräldrar och syskon i ett tält i ett flyktingläger i Housh el Refka som ligger nära den syriska gränsen.

I två års tid var barnen instängda i sitt hus i Rakka. Efter den svåra perioden stod familjen inte längre ut med oron och osäkerheten, och bestämde sig för att fly. Asmaas morbror och andra släktingar och grannar har dött i kriget. När Asmaa var i skolan attackerades området med flygplan. Alla blev jätterädda och sprang ut.

Asmaa saknar sitt hem och sin bästa vän Bara’a som är kvar i hemstaden.

IMG_7519-575x383.jpg
I februari i år besökte Pernilla och Bianca ett flyktingläger i Libanon. Se hela resan i TV4, måndag 1 maj.Foto: © UNICEF

I februari i år besökte Pernilla och Bianca ett flyktingläger i Libanon. Se hela resan i TV4, måndag 1 maj. Foto: © UNICEF

Vad gör UNICEF?

UNICEF utför stora insatser tillsammans med regeringen och partners i Libanon inom både vatten och sanitet, hälsa och näring, skydd av barn samt utbildning. Alla barn i landet erbjuds gratis skolgång med stöd från UNICEF.

Asmaa går i skolan i Beit Chama och tycker mycket om att vara där. Skolan är en positiv miljö för barnen och en säker plats där de kan få vara barn. Målet är att alla barn ska gå i grundskolan och därför stödjer vi också projekt som ger barn skolskjuts när de bor långt ifrån.

Två tredjedelar av allt vatten i Libanon är förorenat därför utför UNICEF katastrofinsatser för att nå ut med rent vatten och sanitet till barn och familjer på flykt runtom i landet. Det handlar om allt från att köra ut vatten med lastbilar och bygga latriner till avfallshantering och utbildning om vikten av hygien.

I katastrofer och konflikter är det alltid barnen som drabbas värst. Bli Världsförälder idag. Då är du med och kämpar för barn som Asmaa varje dag, året runt. Varje minut räknas.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.