Haiti-Keshna-2-575x359.jpg

Miriam och Elisa Bryant

besöker drabbade Haiti

Haiti har de senaste åren drabbats hårt av naturkatastrofer. I oktober förra året svepte orkanen Matthew in över landet. Över tre miljoner människor drabbades av katastrofen. Tidigare i år reste systrarna och artisterna Miriam och Elisa Bryant till Haiti och träffade nioåriga Ketchena som förlorade allt hon ägde.

Skribent |

Publicerad |

2017 04 30

Uppdaterad |

2017 04 30

Miriam och Elisa Bryant besöker drabbade Haiti

https://www.youtube.com/watch?v=YyfvCZCgrmc&t=28s

Förödelsen i de södra delarna av landet var enorm efter orkanen Matthew och hundratusentals barn drabbades. Eftersom orkanen drog in på natten tvingades familjer fly i mörkret och många förlorade sina hem, boskap och allt de ägde.

Många barn lider nu risk att drabbas av undernäring och andra farliga sjukdomar. Skolor tvingades stänga då skolbyggnaderna förstördes och många barn hade ingen skola att gå till. Barnens trygga vardag försvann. Över en miljon barn är nu i behov av humanitärt stöd.

”Jag var så rädd att jag kräktes”

Elisa och Miriam träffar Ketchena som är nio år och bor i byn Melon i södra Haiti. Ketchena och hennes familj låg och sov när orkanen drog in. Huset totalförstördes och de efterföljande översvämningarna svepte bort deras djur och skörd. Mitt i natten tvingades de fly från sitt hus och sökte skydd hos en granne men när ovädret förstörde även det fick Ketchenas pappa springa nerför berget där de bodde med henne på ryggen och söka skydd.

Ketchena var så rädd att hon kräktes under natten. Familjen förlorade allt i stormen. Ketchena bor nu med sin mamma, pappa och två av sina syskon i ett mycket litet rum som de hyr i byn. Hon har kunnat gå tillbaka till skolan som älskar. Det är hennes trygghet.

– Resan till Haiti var omskakande och förändrade allt, säger Miriam efter resan. Det känns jätteviktigt att få vara med och göra det jag kan för barnen.

Haiti-Keshna-2-575x359.jpg
Nioåriga Ketchena förlorade allt hon ägde i orkanen Matthew.Foto: © UNICEF

Nioåriga Ketchena förlorade allt hon ägde i orkanen Matthew. Foto: © UNICEF

Vad gör UNICEF?

UNICEF genomför omfattande katastrofinsatser över hela världen och kämpar för att de drabbade barnen ska få den hjälp de har rätt till. Sex månader efter orkanen Matthew har UNICEF och våra samarbetspartners utfört insatser i alla de värst drabbade områdena. Vi har till exempel: I Ketchenas by har UNICEF sett till att skolan kunde öppna efter att ha varit stängd en månad efter katastrofen, och installerat rent vatten och separata toaletter på skolan.

Gör som Elisa och Miriam och bli Världsförälder idag. Då är du med och kämpar för barn som Ketchena varje dag, året runt. Varje minut räknas.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.