MG_0408-575x344.jpg

Jenny och Niklas

Strömstedt i Malawi

Väderfenomenet El Niño har under de senaste två åren orsakat förstörda skördar och brist på mat och vatten i Malawi. Nära en miljon barn riskerar nu att drabbas av undernäring i landet. I mars åkte Jenny Strömstedt med sin make artisten Niklas Strömstedt till Malawi och träffade femåriga Elias.

Skribent |

Publicerad |

2017 05 01

Uppdaterad |

2017 05 01

Jenny och Niklas Strömstedt i Malawi

https://www.youtube.com/watch?v=PEQC66aJyTg&t=4s

Malawi är ett av världens fattigaste länder och under flera år har klimatförändringar och väderfenomenet El Niño orsakat missväxt i landet. Både översvämningar och torrperioder har gjort att det råder mat- och vattenbrist. Läget är akut för barnen och nära en miljon barn hotas nu av undernäring.

Näringsbrist innebär att barn inte växer som de ska, att de lättare blir sjuka och att deras mentala utveckling försämras. Immunförsvaret påverkas, vilket minskar motståndskraften mot de flesta infektionssjukdomar, som till exempel diarré, luftvägsinfektioner, mässling och malaria. Det innebär att vanliga sjukdomar snabbt kan bli livsfarliga.

"Jag kunde inte göra någonting för jag var så trött"

Jenny och Niklas träffar fem år gamla Elias som bor i södra delen av Malawi med sina föräldrar och tre systrar. Elias lider av undernäring och har svårt att gå och leka som andra barn. När han fick feber tog hans mamma Estere med honom till ett hälsocenter där de såg att han var undernärd, led av malaria och har hiv.

- Jag kunde inte göra någonting för jag var så trött, säger Elias och berättar om hur jobbigt det är att vara hungrig, han får ont i huvudet. Och det finns barn som retar och slår honom för att han ser så svag ut.

Jenny och Niklas följer med Elias till ett hälsocenter. Han känner sig piggare och på bättre humör. Elias mäts och vägs för att se hur mycket nötkräm han behöver. Glädjande nyheter är att Elias har gått upp i vikt och behandlingen ger resultat.

MG_0408-575x344.jpg
Femåriga Elisa lider av undernäring och har svårt att gå och leka som andra barn.Foto: John Roselund

Femåriga Elisa lider av undernäring och har svårt att gå och leka som andra barn. Foto: John Roselund

Vad gör UNICEF?

UNICEF har mobila team som går från dörr till dörr i byarna för att identifiera de barn som lider av undernäring och behöver behandling.

För att upptäckta undernäring väger och mäter vi barnen. Därför distribuerar vi material som vågar och måttband runtom i Malawi. Vi levererar livsviktiga näringstillskott samt mineraler och vitaminer, som till exempel A-vitamin och sätter in näringsbehandling med hjälp av högenergimjölk och nötkräm.

Vi informerar och utbildar vuxna om hur de kan minska riskerna för undernäring, vad som är bra för barnen att äta och om vikten av att behandla sjukdomar i ett tidigt skede.

Elias har fått den behandling han behöver för att bli bättre. Men många fler barn behöver vårt stöd. Gör som Jenny och Niklas och bli Världsförälder idag. Då är du med och kämpar för barn som Elias varje dag, året runt. Varje minut räknas.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.