MG_6695-575x383.jpg

Renée Nyberg reser

till Kenya

Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen hotas av svält. 1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring och många familjer flyr sina hem för att hitta mat. Kenya är ett av de länder, trots att landet självt är drabbat av torkan, som tar emot många flyktingar. Renée Nyberg reste nyligen till Kakuma i Kenya för att träffa barn som drabbats hårt av katastrofen.

Skribent |

Publicerad |

2017 05 01

Uppdaterad |

2017 05 01

Renée Nyberg reser till Kenya

https://www.youtube.com/watch?v=1NpWndK6T-8

Svält, torka och krig är ett akut hot mot barnens överlevnad i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Det råder akut matbrist och miljontals människor är i stort behov av humanitär hjälp. Ett undernärt barn hotas inte bara av bristen på näringsrik mat utan löper också ökad risk att drabbas av sjukdomar som kolera och av uttorkning.

Många tvingas fly för att hitta mat, som till lägret Kakuma i nordvästra Kenya. I lägret bor just nu 160 000 människor, men också Kakumas invånare är hårt drabbade.

“Det ögonblicket och den känslan kommer jag aldrig någonsin att glömma.”

Renée besöker lägrets näringsklinik och träffar flera barn som kämpar mot undernäring. Hon möter Longorot, en ettårig flicka som är på kliniken med sin mamma Alice. Longorot kommer från Kakuma och sjuksköterskan Irene som tar hand om henne säger att hennes liv kommer att kunna räddas. På kliniken finns också nio månader gamla Simon som varit på flykt i två veckor med sin mamma Bridget från Demokratiska Republiken Kongo.

Flera barn har förlorat sina föräldrar under flykten och kommer till kliniken för att få hjälp med sina fostermammor. Tvååriga Ankanjelo är ett av de här barnen som nu får den hjälp hon behöver för att bli stark igen.

– Det var obeskrivligt tungt att se de svårt undernärda barnen på sjukhuset i Kakuma, säger Renée efter besöket. En liten flicka berörde mig extra djupt. Hennes starka mamma hade vandrat i flera veckor för att få hjälp i lägret. Flickan var så liten och sjuk och man kunde se att hon kämpade för att hålla sina ögon öppna. Men sen, när hon fick en mugg med mjölk drack hon helt själv och med en sådan styrka att jag helt tappade andan. Läkaren log och berättade att hon snart kommer att vara helt frisk. Det ögonblicket och den känslan kommer jag aldrig någonsin att glömma.

MG_6695-575x383.jpg
"Det var obeskrivligt tungt att se de svårt undernärda barnen på sjukhuset i Kakuma". Tidigare i vår besökte Renée Nyberg undernärda barn i Kenya.Foto: © UNICEF/Riley

"Det var obeskrivligt tungt att se de svårt undernärda barnen på sjukhuset i Kakuma". Tidigare i vår besökte Renée Nyberg undernärda barn i Kenya. Foto: © UNICEF/Riley

Vad gör UNICEF? UNICEF har, tillsammans med partners, genomfört massiva hjälpinsatser för att hjälpa barnen i de drabbade länderna. Vi har satt in akut behandling mot undernäring och redan räddat tusentals barns liv. Vi når barn och deras familjer på de mest avlägsna platserna. Men, många fler behöver hjälp och vårt mål är att se till att fler barn får behandling mot undernäring: Tillsammans med samarbetspartners i Kakuma genomför vi hälsokontroller på alla barn som anländer till lägret för att identifiera barn som lider av undernäring. De barn som behöver får sedan direkt hjälp på näringskliniker så att de kan bli friska igen. Mammorna får utbildning i hur de själva kan upptäcka undernäring och vad de kan göra för att förebygga det. I Kakuma kan nästan alla de barn som lider av undernäring räddas, men behoven är enorma och det krävs mer pengar för att kunna fortsätta arbetet.

Rent vatten och sanitet är livsviktigt för barnen och UNICEF satsar mycket på arbetet att få ut rent vatten till barnen och deras familjer. Vi har bland annat byggt 1 755 latriner i lägret och nått över 11 000 människor med rent vatten i byn Kakuma.

För att skydda de barn som har förlorat sina föräldrar utbildar vi fosterföräldrar så att de kan ta hand om barnen. Nätverk byggs upp för att fosterföräldrarna ska få stöd av varandra och genom partners ser vi till att de får grundläggande förnödenheter.

1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring I Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Tillsammans kan vi rädda barns liv. Bli Världsförälder nu. Varje minut räknas.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.