UN051532-575x383.jpg

Skolflickor friges från

Boko Haram

I helgen släpptes över 80 skolflickor fria i Nigeria efter att för tre år sedan kidnappats av terrorgruppen Boko Haram. Flickorna får äntligen återvända till sina familjer som väntat länge på den här dagen. Nu kräver UNICEF att resten av de kidnappade flickorna friges.

Skribent |

Publicerad |

2017 05 08

Uppdaterad |

2017 05 08

Skolflickor friges från Boko Haram

Hamsatou Adamou, 6 år, flydde från Boko Haram för två år sedan. Nu går hon i skolan igen. Foto: © UNICEF/Tremeau

I april 2014 kidnappade Boko Haram mer än 200 skolflickor i Chibok i Norra Nigeria. I höstas släpptes 21 flickor fria och i lördags ytterligare över 80 stycken. Men det är en lång väg tillbaka för de här flickorna och deras familjer. De har varit med om fruktansvärda saker och behöver mycket stöd och hjälp för att bearbeta sina trauman.

UNICEF står redo att stödja myndigheterna i landet så att flickorna får det psykosociala stödet de behöver. Vi kommer även se till att flickorna återförenas med sina familjer och fortsätter sin utbildning i en säker miljö.

Våldet måste få ett slut

Boko Harams grova övergrepp måste få ett slut. Särskilt bortfarande av barn, sexuella övergrepp och tvångsäktenskap av unga flickor. Vi kräver också att de flickor som fortfarande är kidnappade friges.

UNICEF har ett omfattande ansvar att hjälpa barn som blivit drabbade av konflikten. Vi samarbetar med myndigheter för att ge stöd och skydd till hundratals barn och kvinnor som flytt eller släppts från Boko Haram.

Varje barn är unikt och behöver olika mycket stöd. Vi gör allt vi kan för att de här barnen ska återhämta sig och få det liv de har rätt till.

Alla barn förtjänar en trygg barndom. Var med oss i kampen för barn världen över. Bli Världsförälder idag. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.