UN056604-575x384.jpg

Läget i

Sydsudan förvärras

Mer än en miljon barn i Sydsudan har tvingats fly från sina hem när konflikten i landet förvärras meddelar UNICEF och FN:s flyktingorgan UNHCR. De barn som är kvar i landet hotas av våld och sexuella övergrepp. Läget är akut och mer hjälp behövs omgående.

Skribent |

Publicerad |

2017 05 09

Uppdaterad |

2017 05 09

Läget i Sydsudan förvärras

Tidigare i år gick FN ut och deklarerade svält i Sydsudan. Hundratusentals barn lider av akut undernäring och riskerar att dö. Nu har situationen i landet förvärrats ytterligare då våldet har trappats upp. Sedan konflikten startartade 2013 har mer än tusen barn dödats eller skadats. Mer än en miljon barn lever nu på flykt, undan både svälten och våldet.

– Det är skrämmande att nästan vart femte barn har tvingats fly från sitt hem. Det visar hur förödande den här konflikten varit för landets mest utsatta, säger Leila Pakkala, UNICEFs chef för södra och östra Afrika.

Utöver det trauma barnen upplever av konflikten, riskerar de även att bli utsatta för fruktansvärda saker. Rekryteras av beväpnade styrkor som barnsoldater eller utsättas för våld och sexuella övergrepp.

UN056604-575x384.jpg
Över en miljon barn har tvingats fly från sina hem efter att konflikten i Sydsudan förvärrats.Foto: © UNICEF/Knowles-Coursin

Över en miljon barn har tvingats fly från sina hem efter att konflikten i Sydsudan förvärrats. Foto: © UNICEF/Knowles-Coursin

Vad gör UNICEF?

Tillsammans med UNHCR finns vi på plats och förser de som flytt från konflikten med livräddande förnödenheten och insatser. Men större insatser krävs för att kunna rädda barnen och deras familjer. Många fler behöver snabbt få tak över huvudet, mat, rent vatten och hälsovård.

Nu är det av största vikt att barnen får all hjälp de behöver. Vi gör allt vi kan för att nå fram och rädda barnens liv.

Läget är akut för barnen som befinner sig i katastrofer och konflikter. Vi behöver din hjälp nu. Skänk en gåva idag och var med och rädda barns liv. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.