UN041026-575x383.jpg

Esmie har

rent vatten

Idag delar vi med oss av en god nyhet. Esmie Nyasulu och hans by har äntligen fått tillgång till rent vatten tack vare UNICEF. Det betyder att Esmie nu har mer tid att fokusera på sin utbildning.

Skribent |

Publicerad |

2017 06 08

Uppdaterad |

2017 06 08

Esmie har rent vatten

Elvaåriga Esmie hinner med att gå i skolan igen tack vare att UNICEF borrat en brunn i hans by i Malawi. Foto: © UNICEF/Rich

Esmie Nyasulu är elva år och bor i en by i Karonga, Malawi. Innan UNICEF hjälpte byn med vatten var Esmie tvugen att gå en lång sträcka för att få rent vatten. Det gjorde att han ofta kom sent till skolan och missade mycket av sin utbildning. Tack vare UNICEF har nu en brunn borrats och Esmie hinner med skolan igen.

Att ge barn tillgång till rent vatten är en av våra viktigaste prioriteringar. UNICEF anlitas som vattenexperter över hela världen och i över hundra länder arbetar vi långsiktigt tillsammans med regeringar oclh lokala organisationer. Precis som i Esmies fall leder brist på rent vatten många gånger till att barn inte kan gå i skolan. De måste istället vandra långa sträckor för att hämta hem vatten. Därför ger vi stöd till att borra brunnar och intstallera vattenpumpar. Vi utbildad lokala reparatörer och byråd som ansvarar för underhåll av utrustningen om till exempel pumpen skulle gå sönder.

– Jag är glad att UNICEF borrade till oss. Nu när jag har vatten i närheten hinner jag till skolan och har tid för läxor, säger Esmie.

Vatten är livsviktigt för barn på många olika plan. Året om kämpar UNICEF för att fler barn ska få tillgång till rent vatten. Var med oss i kampen. Köp vatten- och hygienpaketet idag så hjälper du barn som Esmie. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.