Huda-575x383.jpg

Låt skolstart

bli omstart

I dagarna går tusentals barn i Sverige till skolan för terminens första dag. Men för många syriska barn ser verkligheter annorlunda ut. Huda, sju år, var bara ett år när kriget bröt ut i landet och har aldrig gått i skolan.

Skribent |

Publicerad |

2017 08 16

Uppdaterad |

2017 08 16

Låt skolstart bli omstart

Sjuåriga Huda har aldrig gått i skolan på grund av kriget i Syrien. Foto: © UNICEF/Almohibany

Kriget i Syrien är nu inne på sitt sjunde år och för 1,75 miljoner barn i landet blir det ingen skolstart i höst. En av dem är 7-åriga Huda. För en tid sedan förlorade hon sin pappa i en attack när han var på väg hem från marknaden.

- Jag saknar honom så mycket och jag önskar att kunna få träffa honom igen, säger Huda med tårar i ögonen.

Tillsammans med sin familj har Huda varit på flykt i fem år. Idag bor hon i ett flyktingläger i Damaskus. På grund av kriget har hon aldrig gått i varken förskola eller grundskola.

Skolan är viktig för att bearbeta traumatiska händelser 

Förutom att skolan är en väg ut ur fattigdom och utsatthet, är det också den bästa medicinen för att bearbeta traumatiska händelser. Där får barn möjlighet att leka skratta och vara just barn - något som är absolut nödvändigt för att de ska kunna komma över hemska upplevelser. Därför kämpar vi för att alla barn i Syrien ska få börja skolan. Men mer hjälp behövs och behovet är enormt.

Huda och 1,75 miljoner andra syriska barn behöver fortfarande en skolstart. Var med och ge barnen i Syrien en bättre framtid tillsammans med oss. Ge en gåva idag. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.