UN058882_Nigeria_Gilbertson-575x383.jpg

Allt fler barn används

i bombattentat i Nigeria

Sedan årets början har 83 barn använts som mänskliga bomber i attacker mot civila i nordöstra Nigeria. De allra flesta var flickor. Hittills i år är antalet barn som utnyttjats på det här fruktansvärda sättet redan fyra gånger högre än under hela förra året.

Skribent |

Publicerad |

2017 08 23

Uppdaterad |

2017 08 23

Allt fler barn används i bombattentat i Nigeria

Under de senaste åren har allt fler barn i Nigeria använts som mänskliga bomber. Sedan januari i år har 83 barn utnyttjats på det här sättet, varav 55 var flickor – oftast yngre än 15 år – och 27 var pojkar. Vid ett tillfälle spändes en bebis fast på en flicka.

Att barn utnyttjas på det här sättet är fullständigt avskyvärt. Boko Haram har i visa fall, men inte i alla, tagit på sig ansvaret för den här typen av attacker som riktas mot civilbefolkningen.

UN058882_Nigeria_Gilbertson-575x383.jpg
Dada, 15 år, är en av alla flickor som kidnappats och utnyttjats av Boko Haram i Nigeria. Hon var 12 år när hon kidnappades och tvingades leva som fru till en av Boko Harams soldater. Till slut lyckades hon fly, då gravid utan att veta om det. Idag lever Foto: © UNICEF/Gilbertson

Dada, 15 år, är en av alla flickor som kidnappats och utnyttjats av Boko Haram i Nigeria. Hon var 12 år när hon kidnappades och tvingades leva som fru till en av Boko Harams soldater. Till slut lyckades hon fly, då gravid utan att veta om det. Idag lever hon med sin tvååriga dotter i ett läger i Borno State. Foto: © UNICEF/Gilbertson

Attackerna har också fått som konsekvens att människor blir rädda för och misstänksamma mot barn som räddas, släpps fria eller flyr från Boko Haram. När barnen försöker återvända till sina samhällen blir de avvisade och utsätts för ännu ett trauma.

Samtidigt pågår en stor undernäringskris i Nigeria och 1,7 miljoner människor har tvingats på flykt i nordöstra delen av landet. 450 000 barn riskerar svår akut undernäring i år.

Vad gör UNICEF?

UNICEF finns på plats och ser bland annat till att barn som utnyttjats av Boko Haram på olika sätt får psykosocialt stöd. Vi arbetar tillsammans med familjer och samhällen för att hjälpa barnen att återvända hem och tas emot på ett bra sätt. UNICEF är också med och stöttar olika fredsaktiviteter i nordöstra Nigeria.

UNICEF jobbar också hårt för att bekämpa hungerkrisen. Vi behandlar svårt undernärda barn med exempelvis näringsrik nötkräm och stöttar mobila vårdcentraler som åker ut till barn i avlägsna områden. Vi ser också till att barn och familjer får rent vatten, god sanitet och kunskap om hygien för att minska spridningen av sjukdomar.

Var med och kämpa för barnen som drabbas av hungerkatastrofen i Nigeria, Sydsudan, Jemen och Somalia. Ge en gåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.